Bostadsmarknaden piggnar till: ”Fler affärer går i lås”

Bostadsmarknaden piggnar till, men det finns mörka moln på horisonten. 

– Vi ser att fler affärer går i lås än tidigare och att budgivningar är piggare, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet, i en intervju med DItv. 

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

En indikation på att marknaden har piggat på sig något, är slutpriset i förhållande till utgångspris. Den så kallade budpremien. I augusti månad gick budpremien för bostadsrätter i riket upp till den högsta nivån sedan oktober. I december 2017, då budpremien var som lägst, fick säljare i genomsnitt nöja sig med utgångspriset vid en försäljning. Motsvarande uppåtgående trend syns även för de tre storstadslänen i olika utsträckning.

LÄS MER: Hemnets analys av bostadsmarknaden i augusti

I och med denna utveckling påverkas även andelen av bostadsrätter som säljs under utgångspris. Även här syns en tydlig trend mot en piggare marknad, efter att andelen stod som högst i december 2017. Detta är framför allt intressant då även utgångspriset har ökat de senaste månaderna.

– Många indikatorer talar för en stabil utveckling, låg ränta, en het arbetsmarknad och stark konjunktur. Men det är fortsatt många affärer som inte går i lås, rekordhögt utbud och mycket nyproduktion som är på väg. Det finns osäkerhetsfaktorer. Det är lite tidigt att blåsa faran över, säger Staffan Tell.

Se hela intervjun med DItv här.