Fler tror på stigande bostadspriser

Fler tror på stigande bostadspriser, det visar Hemnets köparbarometer för februari. Samtidigt minskar andelen som tror på sjunkande priser.

Andelen som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna har ökat till 19 procent i februari från rekordlåga 15 procent i januari, medan andelen som tror på sjunkande priser har minskat till 28 från 37 procent.

– Vi reagerade en del tidigare på att siffrorna i december och januari visade att oron sköt i väg så pass mycket. Vi kunde inte riktigt se det i fundamentala faktorer, som budpremie och utbud. Nu verkar det bekräftas att det snarare var de senaste månaderna som stod ut. Februari ser ut som en mer typisk månad, liknande de vi hade tidigare i höstas, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Det tidigare oron menar Staffan Tell kan vara rapporteringen kring en eventuell stundande räntehöjning från Riksbanken och sedan att räntan höjdes.

– Nu handlar rapporteringen snarare om att det förmodligen kommer att dröja ganska länge innan nästa räntehöjning. Dessutom har vi gått från börsfrossa på senhösten till ganska muntra toner i år, vilket också kan ha haft en viss påverkan, säger Staffan Tell.