Bygg altan utan bygglov – så finansierar du tillbyggnaden

Med hjälp av Nordax Bank kan drömmen om en ny altan eller terrass bli verklighet.

Nyligen lade regeringen fram ett lagförslag om att man från den 1 juli i år inte behöver bygglov för att bygga en ny altan. Många gladdes av beskedet.

En altan eller en terrass där man kan njuta av sitt kaffe i solen är inte bara trevlig att vistas på, det kan också vara en vettig investering för att öka värdet på huset. Ofta kostar det dock en slant att bygga ny altan. Men det finns goda möjligheter att finansiera renoveringen genom lån hos Nordax Bank. Det finns två valmöjligheter. Antingen kan du ta ett renoveringslån med säkerhet, vilket egentligen är en utökning av bolånet, eller ta ett renoveringslån utan säkerhet, vilket fungerar som ett privatlån. – Med renoveringslån med säkerhet bygger du på ditt bolån och får det lånets lägre ränta och längre avbetalningstid. Men fokusera inte bara på räntan, utan se vad lånet kostar dig totalt per månad. Det är i regel enklare och snabbare att ta ett privatlån och du har full frihet att betala tillbaka hela lånet precis när du vill. Å andra sidan är räntan högre och avbetalningstiden kortare, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Se över huset

Att investera i en exempelvis en ny altan kan vara en god affär, men det finns också andra saker att tänka på när det gäller värdet på villan eller fritidshuset. – Att återinvestera i bostaden är ofta vettigt, men det handlar inte bara om exempelvis en altan som både höjer livskvaliteten och gör huset mer attraktiv på marknaden. Det kan också vara saker som att se över tak och dränering för att undvika kostsamma skador. Sådana investeringar säkrar värdet snarare än att direkt öka det, men kan vara minst lika kloka.Kontakta Nordax Bank för att se hur din altandröm kan bli verklighet.