Då stör sig svenskar som mest på grannen

Valborg är en av årets mest störiga tillfällen, åtminstone om du frågar svenskar som har grannar. Nya siffror från Sveriges BostadsrättsCentrum visar att just när våren börjar visa sig, då ökar mängden klagomål bland grannar.

Att det är högljutt vissa tider på året är inget nytt för svenska bostadsägare. SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, har kartlagt när på året det sker flest klagomål bland grannar och vilka skyldigheter en bostadsrättsförenings styrelse har när boende blir irriterade på varandra.

– Anmälningar om störningar ökar runt jul och nyår och detta mönster upprepas varje år. Folk firar och festar hemma med mycket släkt och vänner, vilket leder till att många grannar störs. Om man tittar längre bak i tiden ser vi också ett mönster där störningarna ökar i mars när allt fler börjar röra sig utomhus för att fira in våren, säger Paul Head, vd på Svenska Störningsjouren, som undersökningens siffror kommer från.

SBC förtydligar att boende i en bostadsrättsförening måste acceptera störningar till en viss grad, men om det går för långt ska styrelsen agera. ”Enligt bostadsrättslagen ska nämligen styrelsen ge den störande bostadsrättshavaren entillsägelse och se till att störningarna omedelbart upphör. Det är även styrelsens uppgift att underrätta socialnämnden i kommunen” skriver SCB.

– När det kommer till störningar är det allra bäst om styrelsen för en dialog med medlemmen. Denne ansvarar för störningar även för inneboende, andrahandshyresgäster med flera som vistas i lägenheten. Om detta inte hjälper måste styrelsen skicka en rättelseanmaning som uppfyller lagens krav, bland annat ska socialnämnden underrättas, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef juridik på SBC i ett pressemeddelande.

Då sker flest utryckningar, enligt Störningsjouren

1. December    11,4 procent 2. November     9,7 procent3. Mars              9,6 procent4. Juli                9,5 procent 5. Januari          9,1 procent