Trendbrott – fler tror på sjunkande bostadspriser

Andelen av besökarna på Hemnet som tror på sjunkande bostadspriser ökar och för första gången sedan årsskiftet ökar inte andelen som tror på stigande priser. Det visar Hemnets köparbarometer.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

– För första gången sedan årsskiftet ökar inte andelen som tror på stigande priser. Det är ingen jättestor förändring, men ändå anmärkningsvärt med tanke på att det har varit en uppåtgående trend under lång tid. Vi såg en liknande utveckling i samband med att Riksbanken höjde räntan i december i fjol och sannolikt hänger det som nu sker ihop med att Riksbanken kommunicerat en till räntehöjning i december, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Lokala och internationella orosmoln har inte haft någon påverkan som svenska bostadsköpare, menar Tell.– Riksbanken verkar dock påverka bostadsköparna. En räntehöjning är också en tydlig plånboksfråga. Det var tydligt sist att bankerna var ganska snabba med att justera sina räntor, säger han.

32 procent uppger att de tror på stigande bostadspriser de kommande se månaderna, medan andelen som tror på sjunkande priser stiger till 19 från 18 procent. Därmed är 13 procentenheter fler som tror på stigande än sjunkande priser, något ned från 14 procentenheter förra månaden. Det är första gången i mars som detta nettotal sjunker.