Högt tryck på villor: ”Het marknad”

Trycket på villamarknaden har varit högt i år och har tilltagit rejält under sommaren. Färre villor än normalt har kommit ut till försäljning under coronakrisen. Samtidigt har efterfrågan varit hög. Sammantaget har detta skapat en gynnsam situation för villasäljarna med korta försäljningstider och stora prisökningar från utgångspris till slutpris.

Gör som över 65 000 andra redan gjort – skriv upp dig och få Hemnets nyhetsbrev. Direkt i din inkorg varje vecka.

I augusti var den genomsnittliga prisökningen från utgångspris till slutpris 7,1 procent. Det är det högsta noterade siffran sedan våren 2017 och högre än motsvarande för bostadsrätter. Sannolikt är det en effekt av en tilltagande efterfrågan samtidigt som utbudet av villor varit lågt vilket gjort att det generellt varit fler intressenter per villa till salu än tidigare.

Samtidigt som budgivningarna har intensifieras så säljs nu villorna också snabbare än tidigare. I augusti tog det i genomsnitt 21 dagar att sälja en villa på Hemnet. Det är 5 dagar kortare än vad en genomsnittlig villaförsäljning tog i augusti ifjol. Utvecklingen av försäljningstiden har nu varit negativ på årsbasis tretton månader i rad.

Högt tryck på annonser

En annan indikation som visar på den heta villamarknaden är att antalet klick på villaannonser på Hemnet varit rekordhög under augusti månad. I genomsnitt fick en villaannons 5 587 klick under augusti månad vilket är den högsta nivån så långt tillbaka som Hemnet har data.

– Att vi får den här effekten på villamarknaden är sannolikt ett resultat av ett minskat villautbud samtidigt som efterfrågan varit hög och ser till och med ut att ha ökat under coronakrisen. Då blir det fler intressenter på de villor som ligger ute till salu vilket ofta gör budgivningen både snabbare och mer aktiv, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet