Kraftig omsättningsökning på bostadsmarknaden

I maj köptes bostäder för totalt 63 miljarder kronor på successionsmarknaden. Det är den högsta noterade nivån för en enskild månad så långt tillbaka som Hemnet har data. Jämfört med motsvarande månad för ett år sedan är det en ökning med 47 procent.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

För ett år sedan minskade försäljningsvolymen på bostadsmarknaden när osäkerheten kring pandemins effekter präglade marknaden. Sedan dess har marknaden repat sig och istället för prisnedgångar och minskade transaktionsvolymer blev utvecklingen den motsatta.

I maj 2021 har det totala antalet försäljningar ökat med 20 procent jämfört med maj i fjol. Samtidigt har priset vid en genomsnittlig bostadsförsäljning ökat med 22 procent under samma period. Sammantaget har den totala transaktionsvolymen ökat 47 procent på årsbasis och i maj köptes det bostäder för totalt 63 miljarder kronor. Det är den högsta noterade siffran för en enskild månad så långt tillbaka som Hemnet har data.

Under den gångna tolvmånadersperioden (juni 2020 till maj 2021) är motsvarande försäljningssiffra 552 miljarder. Vilket även det är en ny högsta notering och en ökning med 29 procent jämfört med den föregående tolvmånadersperioden.

– Under pandemin har efterfrågan på boende varit stark och folk har varit benägna att lägga mer pengar på sitt bostadsköp. Detta har i sin tur bidragit till kraftigt ökade priser och många transaktioner vilket sammantaget ger den här stora omsättningsökningen på marknaden. Förutom en ökad efterfrågan har denna utveckling också påverkats av en fortsatt låg ränta och stödåtgärder som sannolikt bidragit till att ekonomin klarat sig relativt väl under pandemin, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.