10 tips när du ska bygga hus

bygga-nytt

Huset Capella 01 är ett populärt hus från Myresjöhus.

Föreställ dig ett hus helt anpassat efter dig och dina behov. Det är många som vill förvandla drömmen om ett specialbyggt hus till verklighet. Men med husbygget kommer många frågor, beslut och fällor. Vi lät arkitekten Patric Sahlen och byggnadsteknikern Lars Johansson guida oss genom husbyggandet och lyfta tio frågor som är viktiga att ställa sig innan man sätter igång.

Vilket sorts hus behöver ni?

Det absolut första du måste komma underfund med är vad det är för typ av hus du och din familj har behov av och hur stort det ska vara. – Jag brukar säga till mina kunder att de ska föreställa sig själva vart de vill vara om tio år och utgå från det. Det kan vara så att du inte har råd att bygga en carport nu men ändå vet med dig att du kommer behöva en plats för bilen och ett ställe att lagra barnens grejer om några år, säger Patric Sahlen. Tänk också på att trender kommer och går. Idag kanske du är supersugen på marockanskt kakel i ditt badrum, men kommer du verkligen vilja ha det om tio år? Sådana frågor är bra att ställa sig, säger Patric.

Folio Images +46 8 720 56 00 info@folio.se

Fundera över materialvalen ordentligt så att du inte behöver göra om köket efter några år när du tröttnat på kakel och luckor.

Hur ska det ligga?

När du köper tomt, tänk på att kolla om det går att få dit vatten och el till ditt hus. Är det långt från ett kommunalt avlopp måste du bygga till ett eget vilket är en betydligt mer komplicerad och dyr process.

Vart ska huset stå på tomten?

Sugen på söderläge med sol hela dagen eller föredrar du kvällssol? Alla har olika behov, men se till att du vet vad som gäller på den tomten du funderar på att köpa.

eksjo

Fundera över hur du vill att huset ska ligga placerat, beroende på solläge, trafik och annat. Foto: Eksjöhus

Vad får det kosta?

Ta reda på vad du har råd med. Hustillverkarna vill förstås att du ska köpa just deras hus . Våga vara kritisk.

Hur har andra gjort?

Fråga vänner som köpt hus, eller om du känner någon hantverkare. Ju mer kunskap du har, desto lättare blir det för dig att fatta rätt beslut från början.

Vilken isolering ska ni ha?

Har du råd så satsa lite extra på ett hus med bra isolering. Det sparar både på värmekostnader samt fungerar som ett framtida skydd mot fuktskador. – Vanligaste problemet är fuktskador. Det är ofta isoleringen som brister. Mitt råd är att satsa på bra material med lång livslängd från början, annars kan det lätt bli dyrt i slutändan, säger Lars Johansson.

Hur ska det värmas upp?

Luftvärmepump och solfångare är billigare men de osäkraste energikällorna när du behöver värme som mest. Bergvärme är dyrare men betydligt säkrare.

solceller

Solceller är en av många energikällor att välja mellan. Foto: Vattenfall.

Har kommunen planer för området?

Finns det planer på att bygga en stor väg i närheten av området du vill bo i? I så fall kan det vara värt att tänka om.

Lösvirke eller färdigt?

Satsar du på lösvirke blir du din egen byggherre, om du köper ett färdighus som monteras på plats tar hustillverkaren hand om jobbet.

Vilket material ska ni använda?

Trä är billigare initialt men dyrare att underhålla medan sten och puts kostar mer men är nästan underhållsfritt.