Tänk på det här när du bygger hus med solceller

Allt fler väljer att bygga sitt eget drömhus. Ett smart drag i byggplaneringen är att installera egna solceller. Det är en investering som miljön och din plånbok har mycket att vinna på. E.ON har listat fyra saker du behöver tänka på.

Det finns många fördelar med att installera solceller när du bygger ditt nya hus. Med solceller sänker du hemmets driftskostnader samtidigt som du får hållbar och miljövänlig energi under många år framöver. Dessutom höjer det i många fall värdet på ditt hus.

– När du bygger hus är det smart att planera för solceller redan från start. Då kan du se till så att du utnyttjar takytan på bästa sätt och därmed får maximal utdelning av dina solceller, säger Marcus Meuller, kundrådgivare på E.ON.

Hur mycket kostar solceller till ditt nya hus? Använd ditt postnummer och räkna med solcellskalkylen.

Han har samlat de fyra viktigaste sakerna att tänka på när du bygger nytt hus – för att få de bästa förutsättningarna för ett bra solcellsliv:

  1. Placering av huset på tomten. Alla väderstreck fungerar, men mest optimalt är att taket har sydläge.
  2. Takets utformning. Anpassa till panelernas storlek för att optimera takytan. Tänk till kring vilken typ av paneler du vill ha: integrerade i takbeläggningen – vilket är det senaste på marknaden – eller ovanpå den takbeläggning du väljer.
  3. Gör en energikalkyl, på till exempel energimyndigheten.se, för att beräkna hur mycket energi ditt hus kommer att behöva. Om du producerar mycket el kan du räknas som mikroproducent, vilket innebär att du får störst avkastning på ditt hus och har rätt till de bidrag och skattereduktioner som finns.
  4. Tänk på att anpassa huvudsäkringen i ditt nya hus, så att den har tillräcklig med kapacitet för den mängd solel du vill producera. Läs mer om att vara mikroproducent på eon.se

 

 

Advertisement