Så mycket pengar kan du spara – på att installera solceller

Ny forskning visar att Sveriges klimat är idealiskt för att producera solel. På bara tio år kan en privatperson ha sparat in en investering i solceller – och faktiskt börja tjäna pengar på den.– På sommaren när solcellerna producerar mer än man behöver går elen sälja tillbaka till elnätet, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

Allt fler privatpersoner väljer att investera i solceller för att uppfylla elbehovet i det egna hemmet. Men det råder fortfarande en uppfattning om att det svenska klimatet inte är lämpat för solceller, med våra långa vintrar och jämförelsevis kalla somrar.

Se hur mycket kan du spara på solceller – testa solcellskalkylen

Men nu visar en ny rapport från det norska forskningsinstitutet SINTEF att vårt klimat faktiskt är perfekt lämpat för solceller. När de testade solceller i sitt laboratorium konstaterade de att kalla temperaturer har en positiv inverkan på solpanelernas elproduktion. Allt för varma förhållanden leder till att cellerna drabbas av energiläckage.

– Solen lyser tillräckligt i Sverige för att göra en bra investering och faktum är att det inte bara är hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Om det blir för varmt försämras effektiviteten i solcellerna, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller på E.ON.

Dessutom visade studien att solinstrålningen på vintern kan vara mycket intensiv, då den ofta reflekteras mot ett snötäcke. Långa vintrar är alltså inget negativt, och Niklas Johansson påpekar också att man får slå ut det på årsbasis. I ett längre tidsperspektiv kan då solcellerna till och med leda till en inkomst för hushållet.

– Under ett år lyser solen så mycket att du kommer att tjäna in din investering på ungefär tio år. Det du producerar på vintern kommer troligtvis att understiga ditt behov så att du använder allt själv, medan du under sommartid producerar mer och kan sälja det tillbaka till elnätet, säger han.

Vill du också börja producera egen el? Läs mer om våra solceller här!

Advertisement