Röststyrning tar klivet in i svenska hem

Röststyrda digitala assistenter växer så det knakar. Med Amazon Alexa och Google Home har röststyrning tagit steget in i svenska hem.

Mängde sök på internet med röststyrda apparater spås öka de kommande åren. Redan 2020 kommer 50 procent av alla sök genomföras via röststyrda enheter, enligt Comscore.

Men det är inte enbart nätsökningar som tros påverkas av röststyrda enheter. Allt från lås till bilar spås kunna styras via röststyrning i en inte allt för avlägsen framtid. Det kommer att gå att koppla samman flera olika produkter i hemmet och styra dem med rösten.

– Bättre datorprestanda, artificiell intelligens och maskininlärning har gjort dem riktigt bra på att verkligen förstå vad du säger. På senare tid har de också blivit allt bättre på att svara och föra samtal, även om det fortfarande är en bit kvar på det området, säger Joakim Eriksson på det svenska forskningsinstitutet RISE SICS, i en intervju med SVT.

Google Home.

Några av världens ledande techjättar har sedan flera år röststyrda enheter på marknaden, till exempel Google, Apple, Microsoft och kinesiska Baidu.

Än så länge har det stora genombrottet inte kommit till Sverige, experter pekar på att orsaken är att de än så länge enbart fungerar med engelska som språk. Den röststyrda enhet som det pratats mest om i Sverige är Google Home, en högtalare som har integrerats med Google Assistant, och därmed går att styra med röstkommandon.

Allt fler väljer att koppla upp sina hem, med vad innebär det och vilka är möjligheterna med ett uppkopplat hem? Det djupdyker Hemnet i under 2019 tillsammans med vår partner Telenor.