Ai tar sig in i våra hem

Få har missat Ai, artificiell intelligens. Men hur tar Ai sig form i våra hem och vilka möjligheter skapar det?

I takt med att allt fler prylar i hemmet blir uppkopplade och att internet blir mer kraftfullt ökar också möjligheterna för nya tjänster. Ett tydligt exempel på Ai i hemmet är de smarta högtalare som finns på marknaden. Ai:s förmåga att uppfatta tal och språk har utvecklats i rasande takt senaste åren, vilket nu faktiskt syns i våra hem.

Dammsuga på rätt plats

Allt från värmepumpar till robotdammsugare kan kopplas upp, styras och anpassas för att följa ditt livs mönster och på det sättet effektivisera sig själv. Tänk om dammsugaren kan lära sig att det ett par gånger varje dag samlas smulor under barnstolen och faktiskt på egen hand ta hand smulorna, utan att du behöver tänka på det. Eller om du slänger in tvätten i tvättmaskinen och maskinen själv känner av färg, typ av textil och hur pass smutsig tvätten är.

I takt med utvecklingen ökar också kraven på säkra lösningar som säkerställer att all data lagras korrekt. Där kan en ny teknik, blockkedjeteknik, vara en lösning. I en artikel från NyTeknik lyfter flera experter fram det som en lösning. – Miljarder uppkopplade enheter medför ökade cybersäkerhetsrisker. Då krävs säkerhetssystem för överföring och lagring av data. Blockkedjan är en av de möjliga lösningarna inom området, säger Claudia Olsson, vd på konsultbolaget Exponential, i artikeln.

Allt fler väljer att koppla upp sina hem, med vad innebär det och vilka är möjligheterna med ett uppkopplat hem? Det djupdyker Hemnet i under 2019 tillsammans med vår partner Telenor.