Bäckby växer: ”Vi vill bygga mer än bara bostäder”

Med fokus på trygghet och gemenskap ska BoKlok bygga två kvarter i Bäckby centrum i Västerås. I projektets genomförande erbjuder bostadsutvecklaren även praktikplatser för boende i närområdet, som ett steg i arbetet med att skapa mer än bara bostäder.

Trycket är högt på bostadsmarknaden i Västerås och kommunen har högt ställda ambitioner vad gäller nya bostäder. Området Bäckby är en viktig del av bostadsutvecklingen i Västerås och stadsdelen, som byggdes som en del av miljonprogrammet under 1960- och 1970-talet, kommer att förändras rejält de kommande åren.

På Bäckby planeras totalt 450 nya bostäder, aktivitetsområden, nya torg och parkstråk. Man skapar mötesplatser för alla åldrar, som till exempel en fotbollsplan, en skatepark, en boulebana och en lekpark för de minsta.

Västerås stad har tillsammans med BoKlok och övriga byggaktörer tagit fram ett gemensamt program, som ligger till grund för byggaktörernas sociala investeringar på Bäckby. BoKlok har tagit initiativ till att skapa arbetsmöjligheter och naturliga mötesplatser för ett tryggare bostadsområde med en bättre social sammanhållning.

Illustration av BoKlok Diamanten. Foto: BoKlok

Hur arbetar ni som bostadsutvecklare för att lyfta stadsdelen Bäckby långsiktigt?

– Vi vill vara med och utveckla centrala Bäckby genom att erbjuda fler bostadsprojekt framöver. Vi känner också ett stort engagemang i att skapa långsiktiga lösningar som bidrar till en bra miljö att bo och utvecklas i, säger Peter Nyberg, affärsutvecklare på BoKlok.

BoKlok Diamanten är med sina 56 bostadsrätter en viktig del av utvecklingen i området. I projektet erbjuds en stor variation av bostäder med 48 lägenheter i form av ettor, tvåor, treor och fyror, samt 8 radhus med 5 rum. Alla bostäder förutom ettorna får egna uteplatser, placerade mot den gemensamma innergården, där det bland annat kommer att finnas en lekplats och odlingsmöjligheter. Att bo i bostadsrätt ger också möjlighet till gemenskap inom föreningen och en eventuell framtida bostadskarriär.

Läs mer om bostäderna och BoKlok Diamanten här.

Illustrerad köksbild från en fyra i BoKlok Diamanten. 

Hur kommer ni fram till vilken typ av bostäder ni ska bygga?

– Vi undersöker vilka bostadsstorlekar som finns i området idag och funderar sedan på hur vi kan komplettera dessa för att ge området en större variation av bostäder. Vi har sett att det saknas små och stora lägenheter på Bäckby, så genom att bygga ettor hoppas vi att ungdomar som vill flytta hemifrån får den möjligheten och genom att bygga större lägenheter och radhus får förhoppningsvis barnfamiljer möjlighet till mer yta, avslutar Peter.

Missa inte säljstarten av BoKlok Diamanten, på IKEA Västerås:

Kom till IKEA och lägg en turordningsanmälan i BoKlok lådan. Det nummer du får avgör sedan i vilken ordning du får möjlighet att välja bostad.

Tid: Tisdagen den 19 februari klockan 17-19

Plats: IKEA Västerås

BoKlok har byggt upp en visningslägenhet på IKEA, så du kan titta in i en riktig tvåa på 55 kvm. Visningslägenheten är öppen varje dag under varuhusets öppettider. På tisdagar fram till säljstart finns personal från BoKlok på plats mellan klockan 17-19.

Läs mer om hur du köper en bostad av BoKlok här 

Fakta: BoKlok Diamanten

Bostäder: 56

Månadsavgifter: 1.732 – 6.533 kr

Prisintervall: 695.000 – 2.145.000 kr

Antal rum: 1-5 rum och kök

Boytor: 31 – 117 kvm

Hustyp: Lägenheter & radhus

Upplåtelseform: Bostadsrätter

Inflyttning: Sommaren 2020