Nya EU-regler öppnar för fler gröna bolån

Nya EU-regler sänker tröskeln för att kunna erbjuda gröna bolån, det skriver bland annat DI.se. – Det leder till en större marknad för gröna obligationer och bolån, säger Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen, till Di.

EU:s nya Taxonomi (läs mer om vad det är i slutet av artikeln) föreslår att de 15 procent av byggnaderna som är mest energieffektiva ska räknas som hållbara. Det gör att alla medlemsländer i EU kommer ha 15 procent hållbara byggnader, oberoende deras hållbarhetsklassning i dag. Många experter menar att det öppnar för ett större marknad för gröna bolån.

Finansinspektion har efter ett stickprov kommit fram till att 1 procent av svenska låntagare har gröna bolån. Även Finansinspektionen pekar på att marknaden och att fler banken kan komma att erbjuda gröna bolån.

Fakta: Vad är ett grönt bolån?

Det är ett bolån för låntagare som bor i en miljövänlig och energieffektiv bostad. Ofta innebär ett grönt bolån en rabatt på lånet. För att få ett grönt bolån behöver bostaden uppfylla energiklass A- eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014. Andra krav kan förekomma. Kontakta din bank för information om gröna bolån.

Fakta: Taxanomi

Ett system för att säkerställa gemensamma riktlinjer för finanssektorn när det gäller att definiera och klassificera vilka aktiviteter som ska klassas som gröna.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.