Allt fler vill spara hållbart

Allt fler vill spara hållbart, det visar en ny Sifo-undersökning. Idag vill åtta av tio som sparar eller kan tänka sig att spara med hållbarhet i fokus. 2017 var motsvarande siffra sju av tio.

Det är framför allt män som blivit mer intresserade av att spara hållbart. Männens intresse är nu nästan på samma nivå som kvinnors. Det visar en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Robur och Swedbank. Dock så skiljer det sig något mellan varför män respektive kvinnor vill spara hållbart.

”83 procent av kvinnorna vill bidra till en bättre värld med sitt hållbara sparande, medan det bland männen är 69 procent som uppger det som skäl till att spara hållbart. 42 procent av männen ser också hållbarhet som en möjlighet till högre avkastning, medan bara 24 procent av kvinnorna ser det som en anledning att spara hållbart”, skriver sammanfattar Sifo i rapporten.

– Historiskt har intresset för hållbara placeringar varit störst hos institutioner och stora kunder. Men i takt med att hållbarhet, och främst klimatfrågan, tagit en självklar plats i samhällsdebatten ökar efterfrågan på hållbart sparande även hos privatpersoner. Hållbarhet är numera en central och naturlig del i mångas dagliga val. Det bidrar i sin tur med att ut­veckla hela fondbranschen i en positiv riktning, säger Liza Jonson, vd på Swedbank Robur, i ett uttalande.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.