Så bygger du pool hemma

Att skaffa pool är något som står högt upp på många svenskars önskelista. Vägen från pooldröm till verklighet behöver inte vara så lång. – Ta hjälp av en erfaren leverantör så blir det en smidig process, säger Magnus Holgersson på Folkpool.

Vi är inte alltid bortskämda med sol i Sverige, därför gäller det att ta tillvara på årets ljusa månader. Pooler i svenska trädgårdar har blivit en allt mer vanlig syn, en utveckling som sannolikt kommer fortsätta, menar Magnus. – I dag skaffar många pool men inte enbart för att bada utan även för att skapa en härlig plats där familjen kan umgås och trivas tillsammans.

Planera och ta hjälp

Att bygga pool på tomten är ett projekt, så det gäller att tänka till och planera innan bygget börjar. Ett bra förstasteg är att samla inspiration, spara bilder och skriva ner dina tankar om din drömpool. Det andra steget i processen är att kontakta en poolleverantör, välj en leverantör med stor erfarenhet som även kan erbjuda hembesök, säger Magnus. – Med ett hembesök av en erfaren poolsäljare så kan ni tillsammans gå igenom era önskemål på plats och där se tomtens förutsättningar för poolen. Då får ni fram bästa underlag för en offert. De flesta väljer en helhetslösning där allt ingår, från schakt till färdig pool men är du händig och har tid så kan du välja att göra delar av byggnationen själv. Välj det som passar dig bäst.

Hitta din favoritpool hos Folkpool – läs mer här.

Man kan bygga en pool på en vecka men rent praktiskt är det bra att räkna med att hela processen tar en till två månader från första spadtag till färdig pool. Men det är viktigt att inte ha för bråttom, det är resultatet som räknas. En erfaren poolsäljare har ofta värdefulla råd angående utformningen av poolmiljön och smarta tips att tänka på.

Personlig smak avgör

Det finns olika typer av pooler att välja mellan. Det vanligaste är en linerpool i rektangulär form. Inte bara för att det är snyggt utan även för att linern är stark, lätt att underhålla och finns i olika färger och mönster. Mest populärt just nu är mosaikmönstrad liner. Om tio år kanske du vill välja ny färg på poolen och då behöver du bara byta liner, vilket är relativt enkelt.

Poolöverdrag ska vara säkert och enkelt att använda. Här finns flera olika modeller att välja mellan. Många väljer pooltak som du kan skjuta undan vid bra väder och bada under om det är svalare ute. Taken förlänger badsäsongen upp till två månader och är bra på att spara värme. För uppvärmning väljer de flesta poolvärmepump för att de är så effektiva och ger bästa driftsekonomi, förklarar Magnus.

Magnus tips inför poolköpet:

Visst du att…

Folkpool har sålt över 20 000 pooler sedan företaget startades 1968. Folkpool har rikstäckande försäljning och service genom auktoriserade återförsäljare, som finns på cirka 30 orter runt om i landet.