Designklassiker: Mon Amie

”Vackrare vardag” är en devis som genomsyrat Marianne Westmans verk. En av hennes många banbrytande idéer var att erbjuda kunderna att köpa enstaka porslinsföremål snarare än hela serviser. Foto: Rörstrand

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Mon Amie – ett av våra mest älskade porslin som också får symbolisera skandinavisk 50-talsdesign när den är som bäst.

Mon Amie formgavs i början av femtiotalet som ett mönster till en teservis och har blivit en av keramikern Marianne Westmans allra mest älskade skapelser – både i Sverige och utomlands. ”The most lovely pattern ever made”, sade lord Snowdon om porslinet och Mon Amie (Min vän) har över decennierna med rätta kommit att ge skäl för sitt namn. Det återupptogs i produktion 2009 – i samband med Marianne Westmans 80 årsdag.

Marianne Westman lär ha hämtat inspiration till mönstret under en regnig midsommarafton från skvattramens blomma. Andra har tolkat att mönstret även innehåller en viss blinkning till det traditionella kurbitsmåleriet.

”Äntligen en flicka som förstår sig på industriformgivning”

Westman växte upp i Falun och började i tidig ålder drömma om en egen keramikverkstad. Vid 18 års ålder började hon sina studier vid Konstfack, med keramikern Edgar Böckman som huvudlärare. ”Äntligen en flicka som förstår sig på industriformgivning” lär Rörstrands dåvarande vd Fredrik Wehtje ha sagt. 1950 uppmärksammade han den begåvade formgivaren vid Konstfack och erbjöd henne en provanställning vid porslinsfabriken.

Marianne Westman tackade motvilligt ja (hon var egentligen inte intresserad av fabriker) och blev kvar i 21 år. Med tiden kom hon att kallas ”porslinsmamma” och under sina många år som anställd på Rörstrand kom Marianne Westman att stå bakom flera av våra mest kära porslinsmönster: Picknick, Frisco, Pomona,  My Garden och Annika.

Vackrare vardag

Andra älskade bruksföremål är Westmans köksburkar med trälock, med texter såsom Sill i Dill och Mors godaste sylt. 1971 blev Marianne Westman uppsagd tillsammans med 260 andra anställda från Rörstrands porslinfabrik. Hennes produktion sägs då ha stått för hela 45 procent av företagets omsättning.

”Vackrare vardag” är en devis som genomsyrat Marianne Westmans verk. En av hennes många banbrytande idéer var att erbjuda kunderna att köpa enstaka porslinsföremål snarare än hela serviser. En idé som förstås blev stor succé.

Hon fortsatte sin konstnärliga bana på Skrufs glasfabrik och på två tyska porslinsfabriker. Sedan 1952 har hon även ett djupt engagemang i Westmans textilateljé i Falun som drivs tillsammans med systern Inga-Lill Westman.

Namn: Mon Amie servis, Rörstrand
Födelseår: 1952
Nationalitet: svensk
Material: porslin
Formgivare: Marianne Westman (f 1928)
Hitta den här: Mon Amie finns att köpa i de flesta välsorterade porslinsbutiker. Originaldelar går också att hitta på auktioner.

Visste du att: Skvattram är blomman som inspirerade Marianne Westman till mönstret i Mon Amie. Skvattramen är en liten ljungväxt med vita blommor och vintergröna blad och används inom växtfärgning och ger en gul ton. Har även använts som krydda vid bryggning av öl och till brännvin.

Text: Hemnet-redaktionen
Källor: Rörstrand, Dalarnas Tidningar, Sköna Hem, Wikipedia.