Designklassiker: Stringhyllan

Foto: String.se

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Stringhyllan som sägs vara den svenska möbel som sålt mest i Europa.

Historien om den populära Stringhyllan börjar med att Bonniers Folkbibliotek 1949 utlyser en tävling om en väggbokhylla som ska kunna härbärgera de billigare böcker som förlaget säljer i stora mängder.

Kriterierna är att hyllan ska vara billig, enkel att skicka och lätt att sätta upp. Arkitekt- och formgivarparet Nils och Kajsa Strinning vinner tävlingen med sin lätta hylla i plastöverdragen metalltråd och flyttbara hyllplan av trä. Detta blir startskottet till en försäljningsframgång av sällan skådat slag.

Idén till hyllan fick Nils Strinning från ett diskställ han ritat under studietiden på KTH. Det unika med diskstället Elfa var att det var gjort av metalltråd med överdragen plast och just denna fiffighet kunde återanvändas till Stringhyllan i form av hyllstegar som fungerade som gavlar till de lösa flyttbara hyllplanen.

Bokhyllan presenterades så småningom på den internationella H55-utställningen och försäljningen tog fart. Under 50- och 60-talet var hyllan omåttligt populär och växte med bland annat både lådsektioner, vitrinskåp och tidningshylla. Men sedan dog intresset för hyllan ut. Produktionen lades ned. Men på 90-talet kom Stringhyllan åter i ropet och började tillverkas på nytt.

Namn: Stringbokhyllan
Födelseår: 1949
Nationalitet: svensk
Material: hyllplan av trä, plastöverdragna metalltrådsgavlar
Formgivare: Nisse och Kajsa Strinning
Hitta den här: Nyproduktion finns att köpa hos bland andra Länna möbler, Svenssons i Lammhult, Designonline. På auktion eller på loppis kan du om du har tur hitta begagnade hyllor till överkomliga priser.

Det visste du inte: Hyllan är en av de största svenska försäljningsframgångarna, men också en av de mest plagierade och kopierade. När det var som värst fanns 200 plagiat på marknaden.

Text: Hemnet-redaktionen
Källor: Wikipedia, Bukowskis, Antikvärlden, string.se