Bevara torpet – så rustar du upp det på bästa sätt!
Drömmer du om att köpa ett ljuvligt sommartorp med snickarglädje och en tillhörande prunkande trädgård, men behöver några bra råd på vägen? Att äga ett torp innebär ett stort ansvar om du vill bevara historian som finns bakom. Vi ger dig 10 viktiga torpartips som är bra att tänka på innan du sätter i gång med att renovera din oslipade diamant!
1. Skynda långsamt och lär känna ditt torp
Börja med att dokumentera huset och gör en plan där det står beskrivet hur du vill renovera det. Ta ett år i taget. Riv inte ut saker i onödan utan låt ursprungliga dörrar, tapeter och golv finnas kvar, då bevarar ni själen i huset! Renovera helst
detaljer som är original även om de är i dåligt skick – det är värt det i
slutändan! De kan vara specialsnickrade just för ditt torp.
2. Gå på skattjakt!
I gamla hus kan man hitta spår från tidigare ägare – sådant som kan vara roligt att spara i framtiden. Man kan hitta allt från dörrar till beslag som ni sedan kan använda till renoveringen.
3. Det mesta går att rädda
Om ni upptäckter skador på fritidshuset så får ni inte glömma att de flesta hus går att rädda. Det kan vara värt att anlita en besiktningsman med inriktning på byggnadsvård. De är specialiserade på äldre hus och kan upptäcka dolda fel som är svåra att se i vanliga fall.
4. Kakelugn och skorstenar
Finns det kakelugn i ditt torp? Då är det bara att gratulera! Kakelugnar är vackra att titta på och är härliga värmekällor. Anlita en licensierad sotare som sotar i skorstenen och provtrycker rökkanalerna innan ni flyttar in för att vara på den säkra sidan. Skorstenar kan frätas sönder med tiden så det är viktigt att hålla dem i bra skick.
5. Ta inte vattnet för givet.
Om du har en egen brunn så är det viktigt kolla att avloppssystemet är godkänt. En provkontroll av vattnet bör även göras för att se om vattnet är tjänligt, vänd er till kommunens miljöförvaltning som kommer att ge er tips på hur ni går tillväga. Helst så ska små barn inte dricka vattnet innan ni vet helt säkert att det är riskfritt, men har ni har kommunalt vatten så behöver ni inte analysera vattnet.
6. Måla om huset utvändigt
När färgen flagnar på husets fasad så kan det vara dags att måla om. Om det är målat med Falu rödfärg så räcker det med att borsta ner den gamla färgen med en stålborste innan huset målas med ny slamfärg.
7. Var försiktig med elen
Gör allt ni kan för att inte överbelasta elnätet, det vill säga använd så lite el som möjligt. Damm kan lätt samlas bakom kylskåp där det finns många sladdar, städa bort dammet innan ni låser torpet för säsongen. Elbränder är en av de vanligaste brandorsakerna i Sverige så var extra försiktig med elen i gamla bostäder!
8. Bevara de vackra dörrarna
Dörren är ansiktet utåt på ett hus! Ta hand om din dörr och handtaget så att torpet behåller sin charm. Det kan lätt dra från gamla ytterdörrar och ett enkelt knep för att undvika att det blåser in är att hänga upp ett draperi eller ett tygstycke precis bakom dörren. Annars så kan man täta med t ex yllelist kring ytterdörren.
9. Renovera gamla fönster
Förr i tiden gjordes fönster av virke med bra kvalitet, så försök att behålla de äldre fönstrena så långt som det bara går. Om det är någon del som är rutten eller murken så går det oftast bra att byta ut bara den delen istället för att köpa nya fönster. Och om det är en ruta som har gått sönder så kan man ersätta den mot gammalt glas eller ett nytt handblåst glas.
10. Glöm inte att njuta!
Se till att njuta av torpet! Det är viktigt att ni inte bara renoverar hela tiden utan också tar fikastunder i bersån, gör cykelutflykter till sjön och lyssnar på Sommarpratarna i hängmattan. Det gör inget om det tar tid att renovera för det kommer aldrig att bli helt perfekt. Och det är ju ändå det som är charmen med gamla torp!
Text och foto: Madeleine Pettersson, Bonjour Vintage