Trädgårdsmästare på balkongen

Bor du i lägenhet och drömmer om att odla? Du behöver ingen stor trädgård – finns viljan kan du odla i krukor, i pallkragar eller odlingsbänk. Prova gärna olika sorters frön och plantor och se vad som fungerar bäst på din balkong.

1
Nu är det hög tid att plantera fröer på balkongen om du vill skörda i sommar.

Odla på balkong

Att odla i krukor och hinkar går alldeles utmärkt – se bara till att du köper tillräckligt stora kärl så att rötterna får sitt utrymme och så att det finns tillräckligt plats för vatten och näring. Då får du både större växter och så slipper du vattna så ofta. Glöm inte att göra hål i botten på hinken så att det inte blir översvämning om det regnar. Rädisor, sallad och potatis funkar fint att odla i krukor och balkonglådor! Du kan odla chili, tomat och basilika både på balkong och inomhus. Placera dina växter i ditt mest soliga fönster och vattna så fort jorden är torr. Och ge gärna extra näring till dina plantor!

5
Många grönsaker kan planteras på balkong. Börja i små krukor och plantera sedan om i större.

Om din balkong är skyddad från blåst och ligger i solläge så kan du redan nu plantera frön och kryddväxter. Men ta in över natten för säkerhets skull, än kan det bli frost!
Tänk på att om du bor i lägenhet får du oftast inte sätta balkonglådor på utsidan av balkongen, eftersom den kan ramla ner från balkongen eller droppa vatten på de som bor under. Krukor och odlingar kan väga ganska mycket så dubbelkolla även att din balkong klarar av tyngden. Och ha även gärna något underlag under dina odlingskärl så att det inte uppstår fula märken efter vattning.

11
Stora krukor är vackert! Se bara till att de inte läcker, för både din och grannarnas skull.

Vilken jord ska jag använda?

Det finns två olika sorts jord. När du ska så frön använder du dig av såjord som knappt innehåller någon näring alls, vilket är det ultimata klimatet för frön. Men sedan när det har kommit en planta från fröet så behöver den vanlig, näringsrik jord. Efteråt kan det ändå vara bra att tillsätta mer näring som gödsel eller flytande näring så att plantan växer till sig ännu mer.
Bra jord och näring är extra viktig vid balkongodling. Det kan vara smart att köpa jord som är anpassad för balkongodling. Den jorden är lite dyrare men har bättre kvalitet och innehåller mer näring. Använd dig av en speciell örtjord när du sår kryddor som är anpassad just till kryddor och även är KRAV-märkt.

Rätt blommor för balkongen

Vårsolen har väckt de första vårblommorna! Krokusar och scillan syns i princip överallt just nu. Blommor kan verkligen förgylla en gräsmatta men även förändra en hel balkong! Kanske vill du ha en klätterblomma eller så är perenner din grej? Om du önskar blommor som levererar direkt så är ett tips att välja ettåriga växter, som också kallas sommarblommor. De lever bara under just den säsongen, men då får du överdådigt med blommor direkt och som varar hela sommaren! Exempel på sommarblommor är indiankrasse, blomstertobak, kejsarvinda, ringblommor och klätterblommorna som kallas ”Blomman för dagen”.

12
Både penséer och pelargoner är blommor som passar bra på balkongen och som är tåliga.

Självklart så går det utmärkt att blanda blommor med kryddväxter i balkonglådan, vissa kryddor kan vara riktigt dekorativa tillsammans med andra blommor och prydnadsväxter.

Nu kan du även plantera frosttåliga vårblommor, se bara till så att blommorna får en näringsrik jord och vattna så fort jorden är torr. Det är tid för penseer just nu och det kan vara fint att piffa till altanen och balkongen med dessa vackra men även billiga vårblommor. Mårbackapelargoner är även en fantastisk blomma som för tankarna till svensk sommar. Passar lik väl i kruka som i balkonglådor, men tål frosten mindre bra.

Odla i pallkrage

Om du har en innergård eller en kolonilott så kan du istället odla i pallkragar, vilket är både enkelt och snabbskött. Här kan du plantera allt från kryddor till dina favoritbär.

10
Jordgubbar passar alldeles ypperligt i pallkrage!

Jordgubbar, kryddväxter, sallad, potatis, blommor, sockerärtor och spenat – du kan odla i princip allt i en pallkrage! Det som är bra med att odla i pallkragar är att man kan börja lite tidigare på våren eftersom de är upphöjda och därför blir jorden fortare varm. För att plantorna ska växa snabbare så kan du lägga över odlingsväv över pallkragen. Det bästa är om pallkragen är strategiskt placerad på en plats där det är mycket sol.

Hoppas att du blir inspirerad till att odla!

Foto och text: Madeleine Petersson, Bonjour Vintage