Designklassiker: Y-stolen

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Y-stolen som kanske just nu syns mer än någonsin i våra inredningsmagasin och bloggar – 65 år efter att den först såg dagens ljus.

Y-stolen. Foto: Nordiska galleriet

Y-stolen skapades 1949 av den danske formgivaren Hans J. Wegner som en för Carl Hansen & Søn. Förebilden till just Y-stolen – eller CH24 som den egentligen heter, hämtade Wegner från porträtt av danska handelsmän sittandes på Ming-stolar. Både materialval och stolens form förenar det gamla med det nya och gör stolen både stilren, bekväm och välkomnande.

Hans J. Wegner var son till en skomakare men blev på grund av sin fascination för trä istället möbelsnickare och gick även på Kunsthåndværkerskolen i Danmarks huvudstad Köpenhamn.

Under hans livstid formgav han över 500 stolar och kom att kallas ”stolmästaren”. Wegner var en drivkraft inom rörelsen ”Danish Modern” som förändrade synen på inredning under 1950- och 1960-talen.