Här får du betala mest för fritidshuset

Stockholm är det län där priserna på fritidshus var högst under 2018. Ett genomsnittligt fritidshus kostade där för 1,9 miljoner. Det är ett mer än dubbelt så mycket än vad man får betala i Västmanland som var det län där genomsnittspriset var lägst under fjolåret.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Ett fritidshus i Sverige kostade 2018 i genomsnitt strax över 1,2 miljoner kronor. Priserna skiljer sig dock tydligt åt mellan länen. Stockholms län hade de högsta fritidshuspriserna under 2018 med ett genomsnittligt slutpris på 1,9 miljoner. I Västmanlands län var det genomsnittliga priset för ett fritidshus 740 000 vilket gör det till det län med den lägsta prisnivån.

Det är tydligt att närheten till havskust eller fjällvärlden påverkar prisnivåerna för fritidshus. Av de fem länen där priserna är lägst, är det endast Norrbotten som har havskust. Samtidigt är det, framför allt tack vare närheten till fjällvärlden, relativt sett höga priser i både Dalarna och Jämtlands län trots att de saknar havskust. – De dyraste fritidshusen som säljs ligger ofta nära havet. Vi ser också i vår sökordsdata att det är vanligt att i sökfältet söka på ord som har med närhet till vatten att göra så som ’havsutsikt’ eller ’sjötomt’, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Genomsnittspriser fritidshus 2018