Det skulle ta fyra år att sälja all nyproduktion i Sverige

Ny statistik från Hemnet visar att det, med nuvarande försäljningstakt, skulle ta fyra år att sälja hela utbudet av nyproduktion på Hemnet. 

– Det är tydligt att tiden det tar att omsätta utbudet av nyproduktion har ökat kraftigt, säger Hemnets talesperson Staffan Tell. 

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Tiden det tog att omsätta utbudet av nyproducerade bostadsrätter minskade mellan 2014 och 2015 till som lägst fem månader i Stockholms län. Sedan 2015 har det förändrats, rejält. I dag är siffran 53 månader vilket motsvarar 4,5 år. För hela riket var omsättningstiden 45 månader i december, drygt 4 år.

– När marknaden var som hetast under 2015 tog det 5 månader i Stockholm och nu ligger vi på dryga 50. Det stora hoppet ser vi hösten 2017 och vintern 2018, då utbudet ökade samtidigt som säljvolymerna minskade, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Olika i landet

Tell pekar på att det syntes en stabilisering på successionsmarknaden under fjolåret, men den stabiliseringen har inte speglat av sig på nyproduktionsmarknaden.

– För nyproduktion ser det fortsatt ganska mörkt ut. Man ska dock komma ihåg att det finns väldigt många olika marknader för nyproduktion, beroende på segment och var man befinner sig i landet. Verkligheten kan se väldigt olika ut, säger Staffan Tell.