”Vi vill skapa något vackert, funktionellt och särskiljande”

Det är stor skillnad på att bygga bostäder och att bygga bostäder som också blir trivsamma hem och förgyller stadsutvecklingen. För att bygga inspirerande hem krävs förståelse och anpassning, något som Wallins projekt Bergsvåg i Hjorthagen är ett tydligt bevis på. 
– Bergsvåg är ett exempel på hur vi format projektet utifrån förutsättningarna på plats, säger företagets vd, Jesper Wallin.

Illustration som visar Bergsvåg.

Wallin har byggt Stockholm sedan slutat av 1920-talet och varit en aktör såväl som när modernismen gjorde sitt intåg på 1930-talet, under världskrig, under byggandet av Stockholms unika tunnelbanestationer och som nu när Stockholm har växtvärk.  

Vill du gå på visning av Bergsvåg? Läs mer här. 

Genom åren, oavsett byggprojekt, har fokus legat på att anpassa projektet efter den omgivning där det ska stå under många år. Bergsvåg, Wallins projekt i Hjorthagen, består av två unikt formade byggnader som följer det omgivande bergets topografi. Här kommer det stå allt från små studioettor på 22 kvadratmeter till moderna stadsradhus på 114 kvadratmeter. 

Bergsvåg är ett unikt projekt i Stockholm. På vilket sätt speglar projektet företagets mål och visioner med bostadsbyggande? 
– Vi vill skapa något vackert, funktionellt och särskiljande på platsen. Det är fullt fokus på att människor ska trivas att bo här. Det är också en mix av storlekar på bostäderna just för att få en dynamisk mix av de som ska bo här, säger Wallins vd, Jesper Wallin.

Ola Kjellander på arkitektkontoret Kjellander Sjöberg är en av arkitekterna bakom Bergsvåg. Han berättar att målet var att skapa något extraordinärt men samtidigt naturligt.

– Fokus är att Bergsvåg ska integreras med landskapet. Så att byggnaderna nästan försvinner i omgivningen och blir ett med naturen – en sorts försvinnande arkitektur med växter och gräs på taken samt trä längs huskropparna. De två byggnaderna följer berget i Hjorthagen och det är därför de har fått sin unika arkitektur, en S- och en C-form, säger han.

Kjellander pekar på platsens unika karaktär, och vikten av att bygga Bergsvåg på ett sätt som gör det till en del av naturen. 

– Från närliggande Duschparken tornar hela Stockholms siluett upp sig med en fantastisk skyline. NK-emblemet snurrar runt och man får en stark och omedelbar känsla för hur det är att bo här. Mitt i grönskan, med utblick över nejden.

Interiör bild från projektet.

Rätt förutsättningar

Wallin har en avdelning som är specialiserade på att hitta nya spännande projekt. Genom kontakt med kommuner och arkitekter och analyser av platser identifierar de möjligheter för nya projekt. Om möjligheten finns och Wallin kan tillföra något samt har en idé de brinner för, då kan ett projekt bli verklighet, förklarar Jesper Wallin. 

När det gäller Bergsvåg, vad gjorde att ni valde att satsa på projektet? 
– Vi har byggt flera projekt i Norra Djurgårdsstaden. När vi blev tillfrågade om platsen för Bergsvåg såg vi direkt möjligheten att skapa ett eget “rum” i en lugn och grönskande del av Hjorthagen med direkt närhet till kommunikationer och city.

Han fortsätter.

– Tack vare att platsen har extraordinärt bra förutsättningar beläget på en “hylla” i sydväst och med utsikt över taknockarna såg vi platsens fina förutsättningar för nya bostäder.

Se fler bilder och läs mer om Bergsvåg här. 

Så arbetar Wallin för ett tryggt bostadsköp

Wallin samarbetar med NREP, en ledande Nordisk förvaltare av fastighetsfonder, som förvaltar fonder till ett värde av närmare 45 miljarder kronor. NREP och Wallin samarbetar idag med att bygga över 450 lägenheter i Stockholm.
– I bostadsprojekt idag är kapitalanskaffning en av de viktigaste uppgifterna. Och när nu bankerna har skruvat åt möjligheterna till finansiering insåg vi att vi behövde en stark finansiell partner för att inte göra oss sårbara och beroende av bankerna. Med NREP har vi hittat en långsiktig och seriös aktör som kan bostadsutveckling och som bidrar inte bara med pengar utan även med en stor kompetens inom finansiering, marknadsföring och försäljning, förklarar Jesper Wallin. 

Utsikt från sovrum i en av bostäderna.