Svårare att sälja ettor i Stockholm

Som en en följd av det andra amorteringskravet som infördes i mars i år har det  blivit tuffare att sälja ettor i Stockholm. 

– Amorteringskravet har framför allt påverkat de mindre lägenheterna på så vis att det säljs färre av dem, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Nya siffror från Hemnet visar att 24 procent av ettor innanför tullarna i Stockholm förblev osålda under 2018. Det innebär att mängde osålda ettor har tredubblats sedan 2014. Detta är något som bland annat SVT skriver om. 

– Ettor köps ofta av ensamhushåll, dem drabbas också hårdare av bankernas striktare kreditgivning och amorteringskravet, säger Erik Holmberg.

Vid en närmare titt på tiden det tog att sälja en bostad under 2018 har det också skett en ökning. I snitt tog det en vecka längre at sälja en bostad i år, i jämförelse med förra året.

– Det är delvis att köparna och säljarna har svårt att mötas. Det leder till längre försäljningstider, men sen kan man fråga sig om det är positivt eller negativt. Det kan vara din livs största affär, då kan det vara bra att ha längre tid än två veckor på sig att fatta beslutet, säger Erik Holmberg.