Intresset för att köpa bostad har ökat

Bostadsmarknaden har gått på högvarv de senaste månaderna. Stigande priser, höga försäljningsvolymer och stigande skillnad mellan utgångspris och slutpris är bara några av de faktorer som pekar på just det. Intresset bland Hemnets besökare för att köpa bostad har också ökat sedan i mars, enligt en ny Hemnet-undersökning.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Tomter, villor och bostadsrätter har alla gått starkt på Hemnet under hösten. Samtidigt vittnar många mäklare om en ökad motivation att byta bostad nu när mer tid spenderas i hemmet. Det visar också en ny undersökning som Hemnet gjort.

Drygt en av tio menar att deras intresse för att köpa bostad har ökat på grund av coronapandemin. 23 procent av de tillfrågade menar att de har fått ett större intresse, men utan att ange en specifik anledning till det. Som en följd av att vi spenderar mer tid hemma och att bostaden blir viktigare i en situation där många spenderar mer tid i hemmet. 

– Att intresset och viljan att byta har ökat som en effekt av att mer tid spenderas hemma är sannolikt en del av förklaringen till de ovanligt höga försäljningsvolymerna vi sett under hösten, säger Erik Holmberg. 

Flera orsaker

Under hösten har försäljningsvolymerna legat minst tio procent högre än tidigare år i stort sett varje vecka. Det finns flera anledningar till det, menar Erik Holmberg. 

– Vi har ett högt utbud av bostadsrätter till salu. Sen är det en stark optimism på marknaden generellt med en hög andel köpare som tror på stigande priser, vilket indikerar att köparna är motiverade, säger han. 

Under perioder utbudet är högt samtidigt som det finns en stark tilltro på stigande priser hos köparna är det vanligt med höga säljvolymer. 

Tre saker som sticker ut på bostadsmarknaden just nu: 

  1. Utbudet är högt. 
  2. Prisförväntningarna är höga, det visar Hemnets senaste Köparbarometer.
  3. Fler spenderar med tid hemma och då blir boendet viktigare. I Hemnets undersökning ser vi att 13 procent av alla tillfrågade uppger att deras intresse för att köpa bostad har ökat som en  följd av att mer tid spenderas hemma.

De tillfrågade svarade på frågan ”Har ditt intresse för att köpa bostad ökat sedan i mars”. Se svaren nedan.