Tänk på detta när du köper bostad första gången

Det kan kännas svårt och läskigt första gången när du ska in på bostadsmarknaden. Undvik onödig oro genom att ha koll på dessa viktiga punkter redan innan du påbörjar processen. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

När du köper en bostad för allra första gången är det en hel del att hålla på. Vissa är uppenbara, som att ha ekonomin på plats, men det finns andra punkter som inte är lika självklara. Här är några väsentligheter att ha i åtanke innan du tar steget. 

Börja spara kontantinsats tidigt 

För att få köpa en bostad behöver du spara ihop en kontantinsats, en säkerhet för att få köpa bostaden. Kontantinsatsen är 15 procent av bostadens pris och betalas när du får tillträde till bostaden. Detta bekostas inte via lån, utan av egna pengar. Därför kan det vara bra att börja spara i tid. 

Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde – resterande 15 procent behöver du spara ihop själv. För en bostad som kostar två miljoner kronor behöver du en kontantinsats på 300 000 kronor.

När det är dags för visning 

På visningen får du en objektbeskrivning med information om bostaden i fråga. Läs igenom den noga. I objektsbeskrivningen står det vilka renoveringar som gjorts och är planerade samt föreningens årsredovisning, för att säkerställa att föreningen mår bra ekonomiskt. 

Förutom renoveringar och bostadens pris, kan det vara bra att ha koll på månadsavgiften (om du tittar på bostadsrätter) och bolåneränta – som avgör hur mycket du kommer att betala varje månad för bostaden. 

Glöm inte undersökningsplikten 

När du vunnit budgivningen är det viktigt att du anlitar en besiktningsman som får kolla att allt är som det ska i bostaden. Köparen har en så kallad undersökningsplikt. Om du struntar i detta och fel uppdagas senare har du inte rätt till ersättning av säljaren. 

Sista men inte minst: försäkra din bostad

När du hyr en bostad så räcker det oftast med en enkel hemförsäkring där du försäkrar dina saker (eller lösöre som man säger i försäkringssammanhang). Som ägare av bostadsrätt behöver du både hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring. Det brukar räknas som ett tillägg på den vanliga hemförsäkringen.

Vill du ha fler guider om att köpa bostad? Vi har samlat alla här.