Guide för din bostadsaffär

Ska du sälja eller köpa en bostad? Då finns det en hel del att tänka på. Hemnet har ett stort antal artiklar som hjälper dig genom flytten, från försäljning av bostaden till inflyttning den nya. I den här artikeln har vi samlat artiklarna för att du enkelt ska kunna hitta dem.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Tips inför försäljning och köp

Har du sålt och ska köpa en bostadsrätt? Då kan du använda vår guide för att köpa en bostadsrätt, den hittar du här. Det kan också vara klurigt att identifiera eventuella svagheter i en bostadsrätt. Här får du hjälp med att analysera en bostadsrättsförenings ekonomi.

Har du hört om ägarlägenheter? Om inte har vi en artikel som förklarar vad en ägarlägenhet är.

Är du på jakt efter en villa? Läs vår guide för ett säkert villaköp här.

Sedan coronapandemin slog till har intresset för villor och radhus ökat kraftigt. Även intresset för att bygga ett eget hus har ökat. Men hur fungerar det att bygga ett eget hus och hur lånar man pengar till det? I den här artikeln reder vi ut frågetecken kring att köpa tomt och bygga hus.

Det är populärt att köpa nyproducerade bostäder, vilket innebär en annorlunda process i jämförelsevis med en begagnad bostad. Här kan du läsa om hur det går till att köpa nyproduktion. Du kan också läsa mer om nyproduktion under vår nyproduktionssida. Den hittar du här.

Känner du dig lite nervös inför kontraktsskrivningen? Oroa dig inte, i den här artikeln låter vi en erfaren mäklare berätta hur det går till.

Ska du köpa ditt första boende och är orolig för att missa något? Inga problem, vi hjälper dig här.

Får extra synlighet på Hemnet

När du annonserar din bostad på Hemnet finns det några saker du kan göra för att ge just din bostad lite extra synlighet. Annonspaketen Hemnet Plus och Premium påverkar försäljningen positivt på flera olika sätt, visar nya siffror från Hemnet. Läs mer om Plus och Premium här.

Hemnet har flera olika paket som bostadssäljare kan använda. Här tipsar Hemnets produktägare Noa Julin om vilka paket som kan passa just dig.

Att styla din bostad inför visningen har i många fall en positiv effekt på hur bostaden upplevs vid en visning. Här kan du läsa mer om att styla din bostad och att styla din trädgård.

Du har väl inte missat kommande bostäder? För att göra kommande annonser mer tillgängliga har Hemnet en kommande-flik som du hittar i sökresultatet.

Tips inför och efter flytten (glöm inte slopad uppskovsränta)

Om du ska flytta kan det vara bekvämt att anlita en flyttfirma. Läs mer här om vad du ska tänka på när du anlitar en flyttfirma.

Den 1:e januari i år slopades uppskovsräntan.Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Känns det lite trångt när svärföräldrarna är på besök? Bygg ett attefallshus, läs mer om det här.

Glöm inte att du måste deklarera din bostadsförsäljning året efter du skrev på köpekontraktet. Här länkar vi vidare till de riktiga experterna på detta, Skatteverket.

Drömmer du om solen?

Om du funderar på att köpa en bostad utomlands kan du läsa mer på Hemnet Utland. Där kan du lära dig mer om att köpa bostad utomlands och hitta en lokal svensktalande mäklare. Klicka här för att komma till Hemnet Utland.