Låt barnen bestämma!

Under december månad har vi en gästkrönikor på Hemnet: stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister. Hennes fjärde krönika handlar om hur du får med barnen i inredningen av hemmet.

Visst, barn nu för tiden har mycket makt. Vi curlar dem som aldrig förr och många har prylar i överflöd. Men jag skulle ändå vilja påstå att vi föräldrar ofta fokuserar fel saker. Jag tror inte på att ge barnen de senaste och ballaste grejerna. Eller det där perfekt designade barnrummet, det som ger en förälder 200 likes på Instagram. I min värld är ett bra barnrum en plats där kidsen har chans att bygga sig ett eget universum, att få testa och lära sig det på en trygg hemmaplan innan man slängs ut i verkligheten. Vår uppgift som föräldrar är att låta dem få chansen att göra det. Det innebär ju såklart att rummet kanske inte kommer se ut som vi vuxna vill. Och i många fall blir ett barnrum aldrig riktigt färdigt, för i takt med att barnen växer så förändras även deras behov och önskemål. Det är ju det som gör barnrum så knepiga – innan man hinner till färgaffären så kan ju barnen ha ändrat sig. Eller något som man själv och kanske barnet tyckte var en bra idé, ja det visar sig inte alls fungera i praktiken.

Isabelle_nr4_1

I Isabelles flyttfilm hittar du instruktioner om hur man bygger kojan.

Ta till exempel kojan ni ser på bilden. Den byggde jag åt min son Beppe, så att det skulle bli lite mysigare att sova där under trappan. En enda natt sov han där – sen vägrade han. Båda barnen hatar den! Det var först när jag flyttade ut sängen utanför som han började använda barnrummet. Han bygger lite demonstrativt stora kojor med täcken och kuddar precis utanför men sova eller leka i kojan jag byggt – glöm det! Min tanke var alltså god men blev inte så bra i praktiken. Det är väl det som är poängen. Att låta barnen vara med och bestämma, att låta dem få testa sig fram. Få sätta upp bilder på sina idoler, få välja färg på en vägg och sätta upp klistermärken på en annan eller vad det än må vara. Oftast behöver det inte vara det där slottet som gör ungarna nöjda utan de brukar bli glada över att bara få vara med. Ge kidsen en del av hemmet som de faktiskt själva får bestämma lite över!

Bästa knepen för att få ett härligt barnrum

För att det inte ska gå överstyr och att man istället för kreativ frihet skapar små bortskämda diktatorer eller att valen blir för stora – man kan ju inte lägga över allt ansvar på ungarna själva heller – kommer här några av mina bästa barnrumstips:

1. Din nivå är inte barnets

I ett av avsnitten jag gjorde av Fixa Rummet på Barnkanalen ville en av ungarna ha röda hyllor. Jag byggde vidare i rummet medan barnet gick och målade. Efter ett tag kom hen tillbaka så där jättestolt och sa: ”-Titta Isabelle, de är färdiga nu!”

Jag kollade på hyllorna som var rödflammiga och ganska ”dåligt” målade, det såg ut som att någon smetat ketchup på dem. Och jag var på vippen att säga att ”De där måste du måla om!” Men jag hann precis hejda mig. Vem är jag som vuxen & auktoritär att säga att de var ”fula”? Ja i min förvrängda vuxenvärld kanske de inte passade men barnet var ju jättenöjd med något som hen själv presterat och som skulle sitta i hens eget rum! Det räcker väl? Färger är ju trots allt bara dekoration. Och i den stora helheten såg det faktiskt riktigt bra ut!

Isabelle_nr4_2

Statement ur Isabelles bok Rum För kidsen. Foto: Jenny Brandt.

2. Gör det tillsammans

Det är lätt att skjuta upp att göra iordning barnens rum för att man tänker att man ska göra det åt barnen istället för med dem. Visst, tillsammans kanske det tar lite längre tid men se det som ett sätt att umgås. Det är viktigt att som förälder faktiskt sätta tydliga ramar innan ni börjar. Förklara budget, hur mycket tid och lust ni har. Jag tycker att barn är mer förstående än vad man tror.

Isabelle_nr4_3

I det här rummet försökte jag få ihop både barn och vuxna. Barn vill vara där vi vuxna är men det behöver inte se barnslig ut för det – även om det inbjuder till lek. Foto: Granit.

3. Gör ett urval

Barn har svårt att se helheten, hjärnorna är inte utvecklade för det ännu. Så hjälp dem att välja! Det är ju också ett sätt för er föräldrar att faktiskt styra lite också. Visa inte hela färgskalan och alla tapeter utan välj ut ett par som de sen kan välja ifrån. Men grundtanken är ändå att barnens rum kanske inte behöver ha den där perfekta helheten. Och att istället för att göra om hela rummet då och då så kan man förändra litegrann hela tiden.

Isabelle_nr4_4

En tavel- och förvaringsvägg i Isabelles förra lägenhet. Foto: Jenny Brandt.

4. Tänk lekytor!

Tänk inte bara att det är plats på golvet där de ska kunna leka utan mer på ytor som barnen själva får bestämma över. Det kan till exempel vara en fondvägg: den är relativt enkel att byta ut när barnet vill ha något nytt. Kanske kan ni ha en möbel som ungen själv får måla, spika i, klistra saker på och så vidare – utan att en förälder behöver lägga sig i.

Isabelle_nr4_5

Gör vardagsrumsbordet till pingisbord. Nätet är utdragbart och anpassas till bordet man spänner fast det på!

5. Rum för rörelse

Dagens barn sitter mer stilla än tidigare och deras ytor att röra sig på krymper – både inne och ute. När barn får röra på sig så utvecklas inte bara motoriken och synapser utan man får också lättare att lära sig saker. En bra idé är att hjälpa barnet på traven – går det att få in saker i rummet som gör att barnet kan hoppa, klättra, krypa? En ribbstol köper man enkelt på second hand, klättergrepp går att sätta upp på väggen, repstege upp i våningssängen främjar balansen, en pilatesboll att sitta på vid skrivbordet gör det lättare att koncentrera sig längre!

Isabelle_nr4_6

I stort sett i alla barnrum jag gör brukar jag hänga upp romerska ringar i taket. Det är kul att se hur kidsen blir både starkare och smidigare och har roligt! Jag använder mig av Ikeas Upphängsfästen Ekorre för då kan man ha hur långa skruvar som helst. Sen har jag köpt ringarna på Ablilica. Det är viktigt att välja bra ringar som är lite större –billigare varianter i järn gör mest ont i händerna.

Mer från Isabelle?

Vill du läsa mina andra krönikor här på Hemnet? 1. Hem ljuva hem – så skapar du ett personligt hem 2. Quick fix – smarta lösningar för att förändra snabbt hemma 3. Att göra det bästa av det man har!