Hemnets logoBostäder i Sverige

10 smultronställen i Rom

Från bästa gelato till romantiska hotellträdgårdar.

1. Crossroad Hotel

Nytt, stilrent och mycket prisvärt hotell i hipsterstadsdelen Ostiense. Bra läge med närhet till såväl tåg som metro, och rummen är designade för att fånga områdets urbana känsla.

2. SantoPalato

Mitt bland Roms många turistfällor finns SantoPalato. Här är det tätt mellan de italienska hipsterkillarna i matsalen och musiken består av Talking Heads på hög volym. Även under lunchtid står det flaskor med naturviner på borden och på en lysande skylt i taket kan man läsa ”Cicolination”.

Hotel Vilòn

3. Hotel Vilòn

Snyggt designhotell i närheten av spanska trappan. Här bor man mitt i smeten av sevärdheter och hotellrummen är lika vackra som Fontana di Trevi, fast moderna. Vilòn är den typen hotell där man gärna flyttar in permanent.

4. Barred

Quinto quarto-köket betyder ungefär "den femte kvarten", och syftar på de svårare styckdetaljerna på djuret, som svans, mage, tunga och knä. Förr i tiden mat för de fattiga, idag del av en ny romersk matrörelse. Restaurang Barred är kanske det tydligaste exemplet på vågen. Bara en kort promenad från Santo Palato ligger den stilrena lilla krogen, som drivs av bröderna Mirko och Tiziano Palucci. Mirko serverar europeiska naturviner, medan Tiziano lagar mat i ett kök som i princip består av två kokplattor.

5. Santa Maria Sopra Minerva

Det är trångt mellan vackra kyrkor i staden. Santa Maria Sopra Minerva, i närheten av Pantheon, ter sig tämligen anonym och anspråkslös från utsidan. Men öppna kyrkdörrarna och kliv in bland undersköna takmålningar och vidunderligt vackra valv.

6. San Crispino

Alla romare verkar ha sitt eget favorit-glasställe. Men påfallande många är överens om att San Crispino är snäppet vassare än de flesta.  Honungsglassen räknas som ställets specialitet, men hasselnötsvarianten är minst lika bra.

7. Trattoria Pallotta

I snart 200 år har Trattoria Palotta, precis vid  Ponte Milvio i stans norra delar, serverat hemmagjord pasta, vedugnsbakade pizzor och allsköns romerska klassiker. Sommartid lockar man med en romantisk och lummig trädgård.

8. Palazzo Dama

Rom har gott om utmärkta hotell, men förvånansvärt få av dem har en egensvalkande utomhuspool. Palazzo Dama är ett av undantagen inne i stadskärnan. Miljön är elegant men ändå avslappnad, och det perfekta stället att ta en sen eftermiddagsdrink vid.

9. Maxxi

Italiens nationella museum för modern konst och arkitektur lockar naturligtvis med välfyllda samlingar och förstklassigt kurerade utställningar. Men för den som är intresserad av arkitektur är det nästan själva byggnaden i sig som är värd besöket. Stjärnarkitekten Zaha Hadid ritade betongmästerverket år 2002.

Litro

10. Litro

Bland alla historiska vinbarer som gärna stoltserar med att de funnits i hundratals år kan det ibland vara skönt med något nytt och fräscht. Litro öppnade 2013 och har snabbt blivit en favorit bland stadens unga naturvinsentusiaster. Fokus ligger på lokalproducerat, men här finns också noga utvalda viner från resten av världen.

Fler artiklar om Italien

Mäklarkontor i Italien

Hela Italien

Terragente Real Estate

Terragente Real Estate

Terragente Real Estate är registrerad mäklare i Italien och är din partner under hela köpprocessen. Med många års erfarenhet av den italienska fastighetsmarknaden erbjuder vi ett komplett paket med tjänster för köp, renovering och förvaltning. Vårt arbete bygger på öppenhet, professionalitet och uppmärksamhet på detaljer för att se till att din fastighetsinvestering i Italien går så smidigt som möjligt.