Hemnets logoBostäder i Sverige

Svenskduo bakom italienska succén Villa La Madonna

Villa La Madonna

Bland italienska Piemontes böljande kullar ligger den svenskägda vingården Villa La Madonna. Här har designsystrarna Marie och Annica Eklund förverkligat sin dröm om att driva hotell på den italienska landsbygden.

Grönmålade fönsterluckor, stenfasad från 1600-talet och en pool mitt bland raderna av vinrankor. Allt inramat av den väldiga Bormidadalen som dramatisk tornar upp sig i bakgrunden. Mer pittoreskt än så här blir det inte.

Marie och Annica Eklund har de senaste åren varsamt renoverat den gamla gården för att i dag kunna erbjuda ett unikt boutiquehotell där mat och välmående står i fokus.

– Det ska kännas som att komma hem när man checkar in. Gammalt och nytt med en personlig twist, berättar Annica.

Att renovera en 400 år gammal byggnad har varit en rejäl utmaning.

– Mycket var i ruiner, men vi har varit noga med att ta fram allt gammalt som gått att rädda. Putsat upp gamla stenar och behållit alla vackra valv, säger Marie.

Visionen har varit tydlig ända sedan drömprojektets början.

– Det bara vällde fram passion och driv när vi såg alla möjligheter för Villa La Madonna. Det vi i dag har framför oss är det vi hela tiden har drömt om, säger Marie och Annica och nickar instämmande.

Vingården

De är båda överens om att Villa La Madonna är en plats som gör något med kropp och själ. Det är autentiskt och så långt bort från turismen man kan komma. Men vägen till att bli hotellägare har inte alltid varit rak. Systrarna driver till vardags det framgångsrika Ulricehamnbaserade företaget Bolon, som tillverkar designgolv, och de hade inga planer på att starta ytterligare ett projekt tillsammans när chansen plötsligt dök upp.

Kärleken som tog Marie till gården

Men vi tar det från början. Det var kärleken som tog Marie till gården för många år sedan. Hennes man ägde Villa La Madonna då de träffades och hon flyttade in. De bildade familj samtidigt som de drev ett bed and breakfast på gården.

­– Första gången jag såg Villa La Madonna var det var höst, dimman rullade tungt över kullarna ända fram till lunch. Det luktade landsbygd och kändes lugnt och genuint. Jag får samma känsla än i dag när jag är där, berättar Marie och ler åt minnet.

Åren gick, Marie och hennes man separerade och gården såldes. Men så plötsligt en dag var den till salu igen och Marie kände en längtan tillbaka. Hon bestämde sig för att köpa gården och Annica hakade på under resans gång.

"En speciell känsla när gården var vår"

Annica kommer ihåg hur det kändes när de precis signerat köpekontraktet och fått de rostiga gamla nycklarna.

– Det var rått och kallt ute, men solen sken. Det var en väldigt speciell känsla att känna att gården var vår, berättar Annica.

De förstod snabbt att det skulle krävas hårt arbete för att kunna förvandla gården till det personliga hotell vi ser framför oss i dag. Marie förklarar att den italienska byråkratin inte alltid har varit enkel att ta sig igenom och vissa stunder har de undrat vad de gett sig in på. Som den gången de åkte ner för att få den sista inredningen på plats, två veckor innan öppningen, och möttes av ett totalt byggnadskaos.

 – Vi kom med tjugo lastbilar fulla med inredning och ingenting var klart. Inget vatten, ingen värme, ingenting! Det var bara att kavla upp ärmarna och jobba sida vid sida med byggteamet. Vi hade en brasa som brann hela tiden för att bli varma och plötsligt så kom det såklart också snö mitt i alltihop. Två dagar innan öppning fick vi åtminstone gas, skrattar Annica.

Italienskt hantverk med en modern touch

Framför oss står nu ett pittoreskt hotell där italiensk hantverkskonst möter en mer modern touch. Jordnära färger som mörkgrönt, sand och krämvitt dominerar inredningen där antika, personliga föremål blandats upp med svenska bekvämligheter såsom Hästensängar. Alla rum har egen balkong eller terrass ut mot de fantastiskt vackra omgivningarna.

– Inredningen är en blandning av våra egna personliga föremål och saker vi köpt på auktioner i Piemonteregionen, förklarar Annica.

Det är inte bara inredningen som lockar besökare. Villa La Madonnas populära kök serverar en unik fyrarättersmeny varje kväll där chefskocken Davide Matteo valt ut lokala ingredienser som serveras med innovativa inslag.

Tryffelpasta

– Det är årstiden som bestämmer vad som ligger på tallriken. Just nu är vi inne i en svampperiod och då blir det mycket porcini och såklart vit tryffel som är typiskt för just Piemonte, säger Annica.

Får de välja själva blir det Davides vitello tonnato, kalv med tonfiskröra, som de försäkrar ska vara något utöver det vanliga. Till maten serveras Villa La Madonnas eget gårdsvin. Vinodlingarna runt husknuten dignar av Barbera- och Cabernet Sauvignon-druvor som resulterar i runt 10 000 flaskor per år. Här kan man också träna yoga mellan raderna av vinrankor.

– Just yoga och meditation passar bra i den här miljön, det är så rofyllt, säger Marie.

Och visst är det så, platsen är otroligt fridfull. Att se solen sakta sänka sig över kullarna och höra cikadornas surr längs med vinodlingarnas jordgångar är balsam för en stressad själ.

Fler artiklar om Italien