Hemnets logoBostäder i Sverige

Fem fantastiska vingårdar i Piemonte

Borgogno

Vinvisionären Bartolomeo Borgogno grundade sitt vinhus redan 1761, vilket gör det till det äldsta i anrika vinstaden Barolo. Idag odlar vinhuset druvor på 31 hektar. De röda druvor som växer på odlingarna är nebbiolo, dolcetto, barbera och freisa, men här finns också mindre odlingar av de gröna druvorna riesling och timorasso. Vinhuset arrangerar ett antal olika guidade turer, samt tryffeljakt.

Via Gioberti 1, Barolo

Fontanafredda

Fontanafreddas kungliga historia sträcker sig tillbaka till 1858, när Italiens första kung Viktor Emanuel II köpte egendomen för att kunna producera förnämligt Barolovin för eget bruk. 2017 utsågs Fontanafredda till ”European Winery of the Year” av ansedda amerikanska tidningen Wine Enthusiast. Fontanafredda odlar bland annat druvorna nebbiolo, dolcetto, barbera och riesling på sina 120 hektar stora odlingar.

Via Alba 15, Serralunga d’Alba

La Raia

Vingården utanför Gavi i sydöstra Piemonte producerar förvisso utmärkta ekologiska viner och har ett fint miljötänk. Men det lockar mest är att ägarparet Elena och Piero också är konst- och kulturälskare som låter lokala konstnärer använda ägorna som ett slags utomhusgalleri. Mitt bland vinrankorna kan man exempelvis stöta på spännande skulpturer och annan konst. På ägorna finns också ett småskaligt med förstklassigt litet hotell.

Strada Monterotondo 79, Novi Ligure

Ca del Baio

Familjeföretag i sin mest ursprungliga betydelse. På den idylliska vingården arbetar tre generationer vinmakare sida vid sida. Idag är det de tre systrarna Paola, Valentina och Federica som styr på gården deras farfar startade år 1900. Här mitt i Barabaresco-land handlar det om eleganta viner, lite lättare än sin mer berömda storebror Barolo. Boka in en mysig guidning med tillhörande provning.

Via Ferrere Sottano 33, Treiso

Cantina Mascarello Bartolo

Maria Teresa Mascarello är en vinmakare av den gamla skolan, och vingården har varken hemsida eller e-postadress. Men lyckas man hitta dit, är välkomnandet mer än varmt. Maria Teresa Mascarello föddes in i vinbranschen: Hennes far Bartolo Mascarello tog över det lilla familjeföretaget i mitten av 40-talet och gjorde vineriet till en av de mest ikoniska producenterna i Barolo. Produktionen är bara cirka 30 000 flaskor om året, varav drygt hälften är Barolo och resten fördelas mellan Dolcetto, Barbera och det mousserande röda vinet Freisa.

Via Roma 19, Barolo

Fler artiklar om Italien

Mäklarkontor i Italien

Hela Italien

Terragente Real Estate

Terragente Real Estate

Terragente Real Estate är registrerad mäklare i Italien och är din partner under hela köpprocessen. Med många års erfarenhet av den italienska fastighetsmarknaden erbjuder vi ett komplett paket med tjänster för köp, renovering och förvaltning. Vårt arbete bygger på öppenhet, professionalitet och uppmärksamhet på detaljer för att se till att din fastighetsinvestering i Italien går så smidigt som möjligt.