Hemnets logoBostäder i Sverige

Visste du detta om att köpa bostad i Italien?

Att köpa bostad är en väldigt prestigefylld investering enligt de flesta italienare. Men att köpa bostad i Italien skiljer sig kraftigt från att köpa bostad i Sverige. I den här artikeln lyfter vi två exempel som är långt ifrån den svenska bostadsmarknaden.

Nuda proprietà - ett utdraget köp

En äldre person i Italien kan välja att sälja sin bostad på sikt. Det innebär att köparen först tar över bostaden efter att säljaren har dött. Vanligtvis innebär ett sådant är bostadsköp ett lägre pris men med ett oklart inflyttningsdatum då du helt enkelt måste invänta säljarens död.

Occupati - mer på köpet

Hyresmarknaden är stark och stor i Italien, mycket tack vare att många gärna hyr ut den bostad de äger istället för att sälja. Det har lett till en aktiv hyresmarknad. Därför händer det att lägenheter säljs med inneboende som ingår, vilket kan innebär stora utmaningar ifall reglementet inte följts korrekt. Ifall du hamnar i en situation där du köper en bostad som är ”occupati” ta hjälp av någon med lokal expertis för att säkerställa att alla regler följs.


Fler artiklar om Italien