Inbromsning och ökning av fritidshus – samtidigt

Inbromsning i Storstockholm, men stabilt i resten av landet. Fritidshusmarknaden skiljer sig beroende på var du bor.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

I hela Stockholms län föll antalet sålda fritidshus med 7 procent under perioden mars 2018 – februari 2019, i jämförelse med motsvarade period innan det skärpta amorteringskravet infördes förra året.

– I Stockholms län såldes 835 fritidshus, vilket är en tydlig minskning. Ser man bara på de dyrare fritidshusen med priser över 3 miljoner kronor är de 16 procent färre än perioden före det skärpta amorteringskravet, säger Staffan Tell, presstalesman på Hemnet.

Snittpriserna för fritidshus i Stockholm har backat 4 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Samtidigt har priserna stigit med drygt 2 procent i riket. – Den rimliga förklaringen är att tuffare krav från bankerna och hårdare amorteringskrav har lett till en inbromsning för fritidshus i särskilt Stockholms län där ju även den vanliga bostadsmarknaden är mer påverkad än i övriga landet, säger Staffan Tell. 

LÄS MER: Här får du betala mest för fritidshuset