Rekordmånga bostadsrätter på Hemnet

Utbudet av bostadsrätter var på rekordnivå i slutet maj, det visar nya siffror från Hemnet. Samtidigt är utbudet av villor lågt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Förra veckan fanns det 15 411 bostadsrätter till salu på Hemnet, 5 procent fler än motsvarande vecka i fjol, och alltså nytt rekord efter tidigare topp i maj i fjol.

– Utbudet av bostadsrätter har stigit till en ny rekordnivå. Det byggs framför allt upp av en tröghet, där det säljs färre bostäder än tidigare, och toppen i utbudet kommer senare i vår än normalt, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Att utbudet är högt beror på långsammare försäljningar och att det kommit ut ett större antal nya bostäder. Något som kan vara på grund av att det kommit signaler om en starkare bostadsmarknad, menar Erik.

– Många säljare avvaktade nog när det såg som allra dystrast ut, men gör nu ett sista försök innan sommaren. Detta talar för att vi kan få en ganska aktiv sommar på bostadsmarknaden med ett högt utbud och även många återpubliceringar efter sommaren.

– Det sätter marknaden på prov och det gäller nu att även efterfrågan får lite mer råg i ryggen för att det inte ska bli en ny prispress. Detta kräver nog att oron kring pandemin skingras ännu mer, säger Erik Holmberg.

Utbudet av villor ligger på en låg nivå.

– Utbudet är en bra bit under vad det varit de senaste åren. Det låga utbudet är nog också den främsta anledningen till att villamarknaden klarat sig bättre under coronapandemin än bostadsrättsmarknaden, säger Erik.