Rekordstort intresse för fritidshus

Intresset för fritidshus har aldrig större sett till hur många som klickar sig in på fritidshusannonser på Hemnet. Totalt genererade fritidshusannonser på Hemnet knappt 16 miljoner besök under maj månad, vilket är den i särklass högsta månadssiffran någonsin.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Samtidigt som köpintresset har ökat minskar också utbudet i takt med att allt färre fritidshus läggs ut till salu. Maj är den månad då det normalt publiceras flest fritidshusannonser till salu men i år är den siffran betydligt lägre än tidigare år. Jämfört med maj månad 2019 är det en minskning med 36 procent.– Vi har sett ett ökande intresse för fritidshus under en längre tid men det vi sett de senaste månaderna beror sannolikt framför allt på den pågående coronapandemin. Fler än vanligt kommer att tillbringa sommarsemestern i Sverige och då ökar intresset för att köpa samtidigt som många av de som planerat att sälja sannolikt skjuter på försäljningen, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Under maj månad besöktes Hemnet 71 miljoner gånger (innefattar även appar) vilket är en ny rekordnotering. Detta har gjort att även antalet besökare till annonser för andra bostadstyper har ökat. Intresset har ökat för samtliga bostadstyper men fritidshus står ut med en betydligt kraftigare ökning av antalet besök.– Antalet klick per bostadsrättsannons och månad ökade i maj med 16 procent jämfört med maj månad i fjol. Det är helt i nivå med ökningen av antalet Hemnet-besökare under samma period. Samtidigt ökade motsvarande kvot för fritidshusannonser med hela 71 procent vilket tydligt indikerar det ökade intresset för fritidshus, säger Erik Holmberg.