Coronapandemin får fler att drömma om trädgård

Varannan bostadsspekulant är lika beslutsam eller mer beslutsam att köpa bostad i spåren av coronapandemin. Drygt fyra av tio har däremot blivit mer tveksamma till att köpa bostad. Det visar en ny undersökning som Hemnet har genomfört med 2 500 respondenter.

Gör som över 50 000 redan gjort – få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg varje vecka.

Coronapandemin har ändrat bostadspreferenser för nästan var tredje av de tillfrågade. 14 procent värdesätter trädgård högre än tidigare och 8 procent uppger att de värdesätter större boyta högre än tidigare. 6 procent svarar att de värdesätter att bo centralt lägre än tidigare medan 7 procent värdesätter möjligheten till hemmakontor högre än tidigare.

Det har varit tydligt att coronapandemin har påverkat bostadsmarknaden på många olika sätt. Vi har sett kraftiga svängningar i prisförväntningar, utbud och säljvolymer. Men det är också intressant att se att den nya situationen har påverkat vad vi värdesätter i en bostad. Även efter att pandemin lägger sig kan vi förvänta oss att fler kommer att arbeta hemifrån och det är intressanta insikter att ta hänsyn till för exempelvis de som utformar framtidens boende, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.