Varannan tror på sjunkande bostadspriser

Nya siffror från Hemnets Köparbarometer visar att varannan bostadsköpare tror på sjunkande framöver. Det speglar vad som händer i samhället, menar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. – Det har varit en dramatisk utveckling den senaste månaden. Det är nu en bra bit över varannan bostadsköpare som tror på sjunkande priser och endast en av tio som tror priserna ska gå upp, säger han.

Andelen av bostadsköpare på Hemnet som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna sjunker till endast 10 procent i april från 16 procent i en extrainsatt köparbarometer i mitten av mars och 33 procent föregående månad. Andelen som tror på sjunkande priser stiger till 56 procent från 45 procent i mitten av mars och 16 procent i den senaste ordinarie köparbarometern.– Prisförväntningarna brukar vara en relativt bra indikation på hur bostadspriserna utvecklas den närmaste tiden och det vi brukar se när prisförväntningarna är låga är att köparna blir mer försiktiga, med bland annat lägre budpremier. Detta kommer nog att leda till en viss nedgång i bostadspriserna under våren, säger Erik Holmberg.

Påminner om 2017

Han jämför med hösten 2017 då något liknande sist syntes på bostadsmarknaden, alltså att köpare och säljare har samma förväntningar på försäljningspris. 

– Då hade vi en situation när väldigt många köpte en bostad först, ofta nyproduktion, och det fanns en inställning att bostadspriser inte kunde gå ned. Då fanns det nog fler säljare som var desperata att sälja eftersom de redan köpt något annat. Dagens utbud består nog i större utsträckning av personer som inte har samma press, utan de prövar marknaden och kommer inte att släppa sin bostad för mindre än vad de anser är marknadspriset, säger han.

Erik fortsätter. – Jag tror inte på någon stor prisnedgång denna gång. Men effekterna på bostadsmarknaden påverkas framför allt av hur stora påverkan blir på ekonomin och sysselsättningen. Om krisen skulle innebära att människor hamnar i arbetslöshet även efter själva pandemin lagt sig så är det klart att även bostadsmarknaden kommer drabbas.