Rekordmånga bostadsrätter på Hemnet

En mer aktiv sommar på bostadsmarknaden och två rekord, ett lågt och ett högt. Så går det att sammanfatta sommaren 2020, än så länge.

Gör som över 65 000 andra redan gjort – få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg varje vecka.

I juli var utbudet av villor rekordlågt för månaden, samtidigt var utbudet av bostadsrätter rekordhögt. För bara några år sedan var det inte ovanligt att utbudet var ungefär lika stort av bostadsrätter och villor. Denna sommar har det varit uppemot 90 procent fler bostadsrätter, säger Staffan Tell, Hemnets presstalesperson.

I juli i år såldes det normalmycket villor i Sverige i jämförelse med motsvarande månad 2019, trots ett drygt 20 procent lägre utbud. På bostadsrättsmarknaden såg det annorlunda ut, där såldes det fler bostadsrätter med ett 16 procent högre utbud i jämförelse med juli 2019.

Staffan pekar på att villmarknaden ser het ut i Sverige för tillfället. Något han kopplar samman med den påverkan coronaviruset haft på samhället. Knappt tre av tio bostadsintressenter ändrat sitt sökande till följd av corona och att inte minst trädgårdstillgång ökat i attraktivitet, vilket framgår i en undersökning Hemnet gjorde tidigare i år. Läs undersökningen här.

Sannolikt, med tanke på lågränteläget, kommer det bli sysselsättningsutvecklingen som styr bostadsmarknadens riktning på lite längre sikt, menar Staffan Tell. Samtidigt påverkar bankernas villighet till att låna ut pengar. Banker önskar alltmer att kunder säljer sin befintliga bostad före köp av en ny bostad.

Det ger en ökad prisstabilitet. Säljare kan på bättre sätt hålla ut tills de får vad de önskat sig för den gamla bostaden om de inte redan gjort sitt köp, säger Staffan.