Efter pandemin – lämnar vi stan då?

Bostadsmarknaden har gått bra efter ett hack i kurvan under senvåren. Den nya corona-verkligheten har gjort att fler arbetar hemifrån vilket i sin tur öppnar upp för nya boendemöjligheter. Men vad kan vi förvänta oss av bostadsmarknaden framöver? Och kommer vi verkligen lämna städerna för att jobba på distans från landsbygden?

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här. 

Efter sommaren har villamarknaden gått starkt i Sverige. Priserna är på rekordnivåer vilket till stor del kan antas bero på det låga villautbudet, samtidigt som mängden spekulanter ökat. Sökningar på Hemnet avslöjar att svenskarnas sug efter uteplatser och mer utrymme har aldrig varit större.

För både lägenheter och villor är det sökningar på ‘uteplats’ som har ökat mest under perioden. Sökningar på lägenheter där sökordet ‘uteplats’ användes nästan fördubblades (+ 92 procent) jämfört med motsvarande tidsperiod i fjol. För villasökningar var motsvarande ökning 268 procent vilket innebär att nästan fyra gånger fler sökningar gjordes jämfört med året innan.

– Det är intressant att utbudet av villor varit rekordlågt, det är sannolikt en effekt av covid-19. Fler av de villaägare som haft säljplaner har avvaktat än vad som är fallet för de som äger bostadsrätt. Det har medfört ett högt tryck på villamarknaden som lyft budgivningarna och då även slutpriserna, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Stanna kvar eller flytta

Det är lätt att dra slutsatsen att många av de som bor i större städer kommer ta chansen att flytta ut från staden för ett större och ofta billigare boende på ett rimligt pendlingsavstånd nu när fler arbetsgivare i högre utsträckning tillåter ett mer flexibelt arbetssätt. 

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping. Hon tror inte att större städer som exempelvis Stockholm kommer drabbas av någon nämnvärd utflyttningstrend. 

– Det är viktigt att ha med sig att allt man säger just nu är spekulationer i och med att vi är mitt uppe i pandemin, vi vet inte hur det kommer drabba oss i slutändan. Men ett bra instrument för att förstå framtiden är att titta historiskt och då har städerna överlevt både pandemier och världskrig, säger hon. 

Hon menar att det kommer finnas de som tar chansen och flyttar från storstäderna för ett billigare och större boende, men det rör sig troligen om en begränsad mängd individer. Dessutom att det sannolikt att den landsbygd man då flyttar till fortfarande ligger nära en stad med närhet till det den har att erbjuda. 

– Det finns en enorm fördel i att vara en större stad. Det finns en större arbetskraft och fler arbetstillfällen vilket gör att rätt person kan hamna på rätt jobb och man kan dessutom lära av varandra. Det gör i sin tur att högre löner kan betalas ut. Dessutom kan större städer erbjuda en bredare konsumtion, vilket många tycker är attraktivt. Jag tror att vi har en övertro till distansarbete då det tycks finnas ett värde i att vara nära varandra. Många kommer sakna den dagliga kontakt med andra människor som ett kontor innebär, säger Charlotta Mellander. 

Stort intresse för städer

Hennes resonemang har stöd i Hemnets data. Under september månad såldes det rekordmånga bostadsrätter i Sverige och det var framförallt i de centrala delarna av storstäderna. I exempelvis Stockholms innerstad såldes det över 30 procent fler bostadsrätter än året innan. Motsvarande siffra i riket var 13 procent. Detta sker samtidigt som priserna på bostadsrätter stiger vilket indikerar att det finns ett stort intresse för att bo i de mest urbana områdena.

Intresset för att bo centralt i större städer är betydande, konstaterat Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

– Det finns ganska lite just nu som pekar på några stora förändringar på bostadsmarknaden. Intresset för att bo i de centrala lägena i städerna är fortsatt väldigt stort. Man kan också fråga sig varför det skulle ske stora förändringar framöver när vi inte ser det just nu. Det är ändå nu under själva pandemin som folks vardag påverkas som mest. Även om det sannolikt kommer att vara fler än tidigare som jobbar hemifrån efter pandemin så är det troligt att det kommer att vara färre än vad det är nu när vi är mitt i pandemin, säger han. 

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping. Foto: Anna Hållams.