Trendbrott – trögare för mindre lägenheter

Under hösten har det sålts rekordmånga bostadsrätter, framförallt större lägenheter. Det innebär ett trendbrott på marknaden där ettor som tidigare omsatts snabbare har blivit omsprungna av större lägenheter.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

– Vi ser att coronapandemin medfört ett större intresse för större bostadsrätter. Vi ser det i fler försäljningar, större prisuppgångar och fler besök på våra annonser. Fler vill bo större när man tillbringar mer tid hemma, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet.

Tidigare har omsättningar av ettor varit snabbare än större lägenheterna. Men nu är det tvärtom. Mätt som ett 12 månaders glidande medelvärde skulle det nu ta 2,6 månader att sälja alla ettor på Hemnet och 2,4 månader att sälja alla bostadsrätter med tre rum eller fler. Före prisnedgången på hösten 2017 var omsättningshastigheten för ettor länge runt en halv månad snabbare än för större bostadsrätter.

– Omsättningshastigheten är det som sticker ut mest. Under turbulensen 2017 blev den långsammare, när utbudet växte i förhållande till säljvolymerna. För större lägenheter har omsättningshastigheten sedan ökat igen, men det har inte alls i skett samma utsträckning för ettor. Det hänger sannolikt ihop med amorteringskrav och kreditrestriktioner som påverkar de som är nya på bostadsmarknaden mest, säger Erik Holmberg.

Skjuts av pandemin

Den här utvecklingen har fått en skjuts av coronapandemin som gjort att suget efter större bostäder ökat, samtidigt som det ekonomiskt slagit hårdare mot de som köper mindre lägenheter.

– De som är nya på bostadsmarknaden är också de som är nya på arbetsmarknaden, och de har generellt tagit mer stryk under coronakrisen. Det minskar köpkraften hos den gruppen, säger Erik Holmberg.

Detta är som tydligast i Stockholms innerstad där försäljningen av större lägenheter har ökat med drygt 29 procent i årstakt de senaste tre månaderna. Samma siffra för ettor är 13,4 procent.