Stor utflyttning från Stockholm under 2020

Enligt nya siffror från SCB, som Stockholms Handelskammare analyserat, har rekordmånga flyttat från Stockholm under 2020. I nettoflyttar förlorade Stockholms kommun 8 495 invånare under helåret 2020 och sammantaget uppvisar Stockholms län ett negativt flyttnetto på 5 596 personer, skriver Stockholms Handelskammare.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Nyligen presenterade SCB ny data för flyttströmmar i Sverige, detta är siffror som Stockholms Handelskammare djupdykt i. För Stockholm var nettoutflyttningen 5 596 personer från länet och 8 495 från kommunen.

Det är framförallt personer i åldern 0-9 år samt 30-44 år, vilket innebär barnfamiljer.

– Att det är relativt unga vuxna, i familjebildande ålder, som försvinner kan förklaras av flera faktorer, som den illa fungerande bostadsmarknaden och nya kreditrestriktioner som amorteringskravet, vilket pressat upp boendekostnaderna, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett uttalande.