Så har bostadsmarknaden påverkats av stigande priser

Det senaste årets ökande priser har generellt ökat motivationen att byta bostad.– De som står utanför den ägda bostadsmarknaden och vill in är förlorarna på stigande priser. Det är också bland dem där andelen som blivit mindre motiverad att byta bostad är som störst. Sannolikt hänger det ihop, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Gör som 100 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

Under den senaste tolvmånadersperioden har snittpriset på bostadsrätter och villor ökat med 7,7 procent respektive 14,3 procent. Prisökningen har gjort att många bostadsägare har sett sina bostäder öka i värde – men det har samtidigt blivit dyrare att köpa nytt. 

På frågan ”Har det senaste årets prisutveckling påverkat din motivation att byta bostad?” svarade nästan 30 procent av de tillfrågade, som idag bor i en lägenhet som de äger, att de blivit mer motiverade att byta bostad till följd av det senaste årets prisutveckling. Motsvarande siffra bland villaägare är 20 procent. 

Bland de som bor i ett hyrt boende i dag ser motivationen annorlunda ut, strax över 30 procent svarade att de är mindre motiverade att byta bostad. 

– Stigande priser är generellt positivt för de som äger en bostad men det kan också ofta innebära en utmaning om man vill köpa större. Generellt ökar dock motivationen mer av stigande priser bland de som äger sin bostad, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Datat i artikeln baseras på en undersökningar som gjorts på hemnet.se. Undersökningen om förändrad motivation till att byta bostad genomfördes i 27-30 september 2021 med huvudfrågan “Har det senaste årets prisutveckling påverkat din motivation att byta bostad?” Sammantaget besvarades undersökningarna av 2 341 respondenter.