Planera din försäljning

Se prisläget för ditt område

Se vad liknande bostäder i ditt område har sålts för tidigare.

Sök slutpriser i ditt område

En försäljning väcker ofta en hel del tankar och funderingar. Hur mycket kan jag få för min bostad? När är bäst läge att sälja? Hur får jag till en trygg och säker försäljning? Här gör vi vårt bästa för att besvara de vanligaste frågorna.

Vad är min bostad värd?

Det finns flera olika sätt för dig att få en uppfattning om av vad din bostad är värd.

  1. Håll koll på värdet på din bostad med hjälp av Hemnets värderingsindikator. Där kan du enkelt och snabbt göra en bostadsvärdering online, och få en uppskattning om vad din bostad är värd. Värdera din bostad gratis här.
  2. Se alla Slutpriser och sök efter liknande bostäder som sålts i ditt område. Samtliga slutpriser som visas är den faktiska summan en bostad sålts för och det är upp till säljaren att bestämma om han/hon vill att dessa ska publiceras på Hemnet eller inte.
  3. Sök efter bostäder som är till salu i ditt område just nu; då får du en uppfattning om dagens prisläge. Tänk på att bostäder till salu bara visar begärt pris, inte vad bostäderna i slutändan faktiskt kostar.
  4. Att prata med en mäklare som kan din lokala marknad ger viktiga insikter inför en eventuell försäljning. Träffa gärna olika mäklare för att få en så bra bild av marknadsläget och värderingen av din bostad om möjligt. Mäklaren kan även ge tips på värdehöjande effekter och berätta hur en förmedling går till. Läs mer om att välja och hitta mäklare här.

Ska du sälja hus

Se vår smidiga guide om vad du ska tänka på vid en husförsäljning.

På väg att sälja bostadsrätt?

Läs vår smarta guide om hur du gör det bästa av din bostadsrättsförsäljning.

När är bästa tiden att sälja?

Exakt när det är bäst att sälja kan variera väldigt mycket och beror på flera faktorer, som exempelvis bostadens läge, vilken säsong det är, hur marknaden ser ut just nu och hur många liknande bostäder som är till salu samtidigt. En fastighetsmäklare har ofta mycket god kännedom om säljläget på just din lokala marknad.

Det är bra att köpa och sälja bostad under ungefär samma tidsperiod

Då är risken mindre för oväntade prisförändringar på bostadsmarknaden. Ett bra tips är också att förbereda din egen försäljning så mycket det går innan du tittar på ny bostad.

Välj en mäklare som i tidigt skede tar bra bilder av din bostad, förbereder texter, energideklaration och eventuell besiktning med mera. Då är det bara för din mäklare att publicera din annons på Hemnet när din nya drömbostad dyker upp.

Ska jag köpa eller sälja först?

Det finns både för- och nackdelar med att sälja först och att köpa först. Eftersom bostadsmarknaden är en föränderlig marknad är det svårt att ge råd om vad som är bäst just nu.

Sälja först

Fördelen är att du vet hur mycket pengar du har att lägga på din nya bostad. Nackdelen är att du kanske inte hunnit hitta en ny bostad när det är dags att lämna den nuvarande.

Köpa först

Fördelen är att du vet var och när du ska flytta. Nackdelen är att du ännu inte vet när du får din gamla bostad såld och till vilket pris. Ibland kräver också banken att du måste ha sålt först.

Måste jag anlita en fastighetsmäklare?

De allra flesta bostadsaffärer idag görs med hjälp av fastighetsmäklare. När du ska göra en av ditt livs kanske viktigaste affärer är den professionella hjälp och erfarenhet som en utbildad fastighetsmäklare kan erbjuda helt klart att rekommendera.

Det mäklaren hjälper dig med är bland annat att kontrollera vem som är rättmätig ägare av bostaden och inhämta information från fastighetsutdrag eller bostadsrättsförening.

Mäklaren hjälper till med arbetet inför försäljningen, som att ordna med fotograf, ta fram planritning och skapa annonsen på Hemnet. Under försäljningen arrangerar mäklaren en eller flera visningar, hanterar budgivning, kontakt med potentiella köpare/bostadsrättsförening. Och efter försäljningen hjälper mäklaren till med juridiska avtal, kontakt med banken, hantering av handpenning/köpeskilling, lösen av lån, lagfart och pantbrev (vid husköp), kontraktsskrivning och eventuell deklaration.

Hitta en mäklare här

Kan jag annonsera själv på Hemnet?

Nej, det är bara registrerade fastighetsmäklare och ett fåtal statliga organisationer i Sverige som kan annonsera på Hemnet.

Frågor och svar om att annonsera på Hemnet